Osoby zmagające się z chorobami wątroby: przewlekłym zapaleniem lub marskością wątroby, są zobowiązane przestrzegać zasad diety na wątrobę (inaczej diety niskotłuszczowej). Pacjenci stosujący dietę wątrobową muszą jeść dziennie pięć świeżo przygotowanych posiłków o niewielkiej objętości; potrawy powinny być niezbyt gorące.
Zdrowa dieta w zapaleniu wątroby zakłada ograniczenie jedzenia produktów tłustych i zawierających błonnik pokarmowy na rzecz artykułów spożywczych bogatych w białko i węglowodany. Dieta przy chorej wątrobie powinna być lekkostrawna. Konieczne jest zatem zrezygnowanie m.in. z czekolady, roślin strączkowych, kapusty, napojów gazowanych, ostrych przypraw, alkoholu i papierosów.
Jadłospis diety wątrobowej zakłada również wyeliminowanie potraw smażonych i pieczonych w tłuszczu. Lekarze zalecają włączyć do codziennego menu zioła na wątrobę (na przykład ostropest plamisty), które sprzyjają procesowi regeneracji chorej wątroby.