Dieta wątrobowa - dla kogo przeznaczona i co można jeść? Jadłospis i przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta wątrobowa to przede wszystkim dieta lekkostrawna, polegająca na ograniczaniu spożywania tłuszczu. Co można jeść, a z czego należy zrezygnować podczas stosowania tej diety? Poznaj jej zasady i przykładowy jadłospis.
Dieta wątrobowa — co to jest?
Dieta wątrobowa zalecana jest przy różnych schorzeniach wątroby jako profilaktyka, a także wspomagająco podczas terapii. Stosuje się ją także przy dolegliwościach trzustki, pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych. Polega na tym, by spożywać lekkostrawne produkty i na ich bazie przygotowywać lekkie posiłki, z minimalną ilością tłuszczu. Ważne jest także w tym przypadku zastosowanie odpowiedniej techniki kulinarnej.
Dieta wątrobowa — ogólne zasady
Dieta wątrobowa, jak każda dieta ma swoje szczególne zasady. W tym przypadku duże znaczenie mają zarówno spożywane produkty, jak i sposób przygotowywania posiłków. Menu powinno być skomponowane w oparciu o schemat podziału składników odżywczych, który wygląda mniej więcej tak:
białko — około 65g-90g,
tłuszcz — 40g-50g,
węglowodany — 345 g.
Bardzo duże znaczenie ma użycie właściwych technik kulinarnych podczas przygotowywania posiłków — najlepiej sporządzać posiłki bez smażenia w tłuszczu, poleca się dania gotowane, gotowane na parze, duszone bez użycia tłuszczu, a także pieczenie w piekarniku (w folii czy na papierze do pieczenia). Należy także zrezygnować z panierki i ciężkich sosów.
W ciągu dnia powinno się jeść 5–6 posiłków o umiarkowanej objętości, najlepiej w regularnych odstępach czasu. Śniadanie lepiej jeść nie później niż 1 h po przebudzeniu, zaś kolację na około 2–3 h przed pójściem spać.
Istotną rolę odgrywa także odpowiednie nawodnienie organizmu — najlepiej wypijać około 1,5 litra płynów w ciągu dnia. Jako alternatywę dla wody poleca się słabe napary ziół oraz herbat, oczywiście bez dodatku w postaci cukru. Podczas diety odradzane jest picie alkoholu.
Dieta wątrobowa — czego nie można jeść?
Dieta wątrobowa ma swoje zakazane i wskazane produkty. Z czego na pewno trzeba zrezygnować? Z pewnością podczas stosowania diety trzeba unikać tłustych mięs (szczególnie tych panierowanych) i ciężkostrawnych zup, wszelkich zasmażek oraz dodatków do dań (jak np. majonez, musztarda i śmietana). Nie są też wskazane tłuste ryby oraz sery.
Powinno się także wyłączyć z jadłospisu żywność wysoko przetworzoną, która ma dużą zawartość konserwantów i innych zbędnych dodatków — rezygnujemy z gotowych dań tylko do odgrzania i z batoników, cukierków, a także z kakao i czekolady. Odradza się warzywa kapustne, cebulowe, gruboziarniste kasze, pełnoziarniste pieczywo, makarony, a z przypraw wszystkie ostre i suszoną paprykę.
Mimo tego, że dieta wątrobowa ma być niskotłuszczowa, to jednak nie wyklucza całkowicie tłuszczu. Chodzi jednak o to, by były to tłuszcze wysokiej jakości, jak np. olej lniany czy oliwa z oliwek. Lepiej dodawać je już do gotowego dania, jako wykończenie potrawy.
Dieta wątrobowa — co można jeść?
Dieta wątrobowa zaleca spożycie produktów łatwo trawionych, takich jak: produkty pochodzenia zbożowego — pieczywo pszenne, dobrze wypieczone bułki, drobnoziarniste kasze, jaja, mleko i jego przetwory (chudy biały ser, chude sery twarogowe), chude mięso i wędliny: cielęcina, drób, wołowina, chude ryby, chuda szynka, polędwica, ziemniaki, warzywa i owoce (pozbawione skórek). Dozwolone jest używanie soli, koperku, natki pietruszki, cynamonu i wanilii. Poleca się także wzbogacenie diety o odżywki białkowe.
Dieta wątrobowa — przykładowy jadłospis
Śniadanie: pieczywo pszenne z masłem, chudy ser twarogowy, sałatka z pomidorów i ogórków posypana natką pietruszki.
Obiad: zupa jarzynowa z lanymi kluskami, gotowane kotleciki z cielęciny, makaron, sałatka z zielonej sałaty z dodatkiem oliwy z oliwek
Podwieczorek: marchewka gotowana z ziemniaczanym puree, herbata z dzikiej róży.
Kolacja: kluski leniwe, maślanka do picia.
DD
Rozgrzewka — jak prawidłowo wykonać rozgrzewkę? (FABRYKA SIŁY)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze