Dieta redukcyjna - co to jest? Zasady, efekty, przepisy i przykładowy jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta redukcyjna to dieta odchudzająca, która prowadzi do obniżenia wagi poprzez wprowadzenie deficytu energetycznego. Jakie są efekty diety, ile można schudnąć, jak wygląda jadłospis? Zobacz przykładowe przepisy.
Dieta redukcyjna — co to jest?
Dieta redukcyjna polega na obniżeniu dziennej dawki kalorii o około 500–1000 kcal od całkowitego zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Dokładna ilość kalorii, którą trzeba "obciąć", jest uzależniona od wagi. Dieta nie zakłada wykluczenia grup składników, można jeść w niej niemal wszystko oprócz dań typu fast food i niezdrowych przekąsek. Wszystko oczywiście musi być oparte o dzienną dozwoloną dawkę kaloryczną.
Dieta redukcyjna — zasady
Dieta redukcyjna zakłada obniżenie kaloryczności dziennego menu o 500–1000 kcal poniżej całkowitego zapotrzebowania organizmu na energię. Opiera się zasadach zdrowego odżywiania — zakłada jedzenie kilku, najlepiej 4–5 posiłków w ciągu dnia, spożywanych w regularnych odstępach czasu. Należy unikać żywności wysoko przetworzonej, jak fast foody, słodycze, produkty instant i słonych przekąsek.
Odradzane jest picie gazowanych, słodkich napojów i alkoholu. Poza tym, że dieta zakłada ograniczenie niezdrowej żywności bez wyłączania całych grup składników, nie należy do diet eliminacyjnych. W trakcie diety zalecana jest umiarkowana aktywność fizyczna kilka razy w tygodniu, co pomaga w odchudzaniu i podkręca metabolizm.
Dieta redukcyjna — efekty
Dieta redukcyjna jest dobrym sposobem na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Standardowo chudnie się na niej od 0,5 do 2 kg w ciągu tygodnia. Nie wolno jednak zapominać, że redukcja musi przebiegać w stabilny sposób. Taki sposób odżywiania jest "przejściowy", nie można go stosować miesiącami. Obcięcie sporej części kalorii ma pomóc w utracie masy ciała, jednak to nie może doprowadzić do głodówki. Dietę tę należy zatem traktować jako naukę o zmianie nawyków żywieniowych i stylu życia — niezależnie od tego, czy chodzi o zrzucenie kilku czy kilkunastu kilogramów.
Dieta redukcyjna — przykładowy jadłospis
Śniadanie:
Owsianka z borówkami i kakao
30 g płatków owsianych górskich, pół szklanki mleka (2% tłuszczu), 30 g borówek, 1 łyżeczka kakao, 5 g orzechów włoskich
Drugie śniadanie:
Sałatka z kurczakiem, szpinakiem, serem kozim i burakiem
Obiad:
Zupa kalafiorowa z koperkiem
Podwieczorek:
30 g hummusu, pół papryki pokrojonej w paski, 2 niewielkie marchewki pokrojone w paski
Kolacja:
2 kromki chleba razowego (około 60 g), 2 plasterki żółtego sera, sałatka z garści rukoli, pomidorków cherry (40 g), oliwek (15 g), 5 g oliwy z oliwek skropionych cytryną, pieprz i sól do smaku
Dieta redukcyjna — przepisy
Sałatka z kurczakiem, szpinakiem, serem kozim i burakiem
Składniki na sałatkę:
— około 80 g pieczonej piersi z kurczaka,
— 20 g sera koziego twardego,
— pół buraka,
— garść szpinaku,
— 30 g winogron,
— 5 gram oleju,
— sok z cytryny,
— 1 łyżka octu jabłkowego,
Na sos:
— 5 g oliwy z oliwek,
— 1 łyżka soku z cytryny,
— 1 łyżka musztardy,
— 1 łyżeczka miodu,
— przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Buraka umyj, obierz i upiecz w piekarniku — około 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu pokrój go w niewielkie paski. Przygotuj marynatę do piersi z kurczaka — wymieszaj w miseczce olej, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól i pieprz.
Mięso dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i włóż do miseczki z marynatą. Po 15–20 minutach wyjmij mięso i zacznij smażyć na suchej patelni. Winogrona umyj i pokrój na połówki. Ser pokrój w kostkę. Umyj liście świeżego szpinaku i poukładaj na nim pozostałe składniki.
W czasie smażenia mięsa zacznij przyrządzać sos — wymieszaj oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz — jeśli sos będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj je do sałatki i polej całość dressingiem.
Tortilla z hummusem, cukinią i rukolą
Składniki:
— 1 placek tortilli pełnoziarnistej,
— 2 łyżki hummusa,
- ćwiartka papryki pokrojona w paski,
— 5–6 plastrów cukinii,
— 1 plaster sera żółtego,
— garść rukoli,
— 2 większe pomidory suszone,
— przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Umyj i pokrój paprykę — w podłużne paski, cukinię — w plasterki. Umyj rukolę i wysusz. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż plastry cukinii i papryki na rozgrzaną patelnię grillową. Smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie. Zdejmij warzywa z patelni i na chwilę ułóż tam tortillę — dosłownie na 1 min z jednej strony i 1 min z drugiej strony. Zdejmij tortillę, posmarują ją hummusem, połóż plater sera żółtego i ułóż na niej warzywa. Przypraw do smaku. Zawiń tortillę w rulon. Gotowe!
DD
Rozgrzewka — jak prawidłowo wykonać rozgrzewkę? (FABRYKA SIŁY)
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze