Niebieska herbata - składniki odżywcze i właściwości
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuNiebieska herbata oolong to napar przyrządzany z liści herbaty Cemallia Sinensis. Mówi się, że zawiera ona właściwości zarówno herbaty czarnej, jak i zielonej. Swoją popularność zdobyła nie tylko dzięki dobremu smakowi, ale również za sprawą licznych właściwości zdrowotnych. Czym jest i na co pomaga niebieska herbata oolong?
Skąd pochodzi i jak powstaje niebieska herbata oolong?
Niebieska herbata oolong pochodzi z Chin. Wytwarzana jest głównie w Chinach w prowincjach Anxi, Guangdong i Fujian oraz na północy Tajwanu. Obecnie jednak regiony jej produkcji obejmują niektóre obszary Wietnamu oraz Indii. Herbata oolong często bywa nazywana niebieską herbatą. W Polsce możemy spotkać się również z nazwą "czerwona herbata", w krajach azjatyckich zaś z "turkusową herbatą". W rzeczywistości jednak niebieska herbata oolong z kolorem niebieskim nie ma nic wspólnego, oprócz nazwy.
Jak wygląda produkcja niebieskiej herbaty? Oolong to herbata, która podlega częściowej fermentacji. Zerwane liście niebieskiej herbaty pozostawiane są na słońcu do ich częściowego zwiędnięcia. Następnie ma miejsce chłodzenie liści i przełożenie ich do wiklinowych koszy. Liście w koszach są w kolejnym kroku potrząsane w celu otarcia ich brzegów, co pozwoli na jeszcze głębszą fermentację. W następnej kolejności liście oolong poddawane są działaniu wysokiej temperatury, która zatrzymuje proces fermentacji i utlenianie. Ostatnim krokiem jest zwijanie i formowanie liści. Proces ten wyglądać będzie różnie w zależności od regionu, z którego pochodzą liście oraz od ich gatunku.
Po całkowitej obróbce liście niebieskiej herbaty przybierają charakterystycznych wygląd: ich brzegi są ciemniejsze, środek zaś, jaśniejszy.
Właściwości niebieskiej herbaty
Niebieska herbata oolong ma wiele cennych właściwości zdrowotnych za sprawą swojego składu. Znajdziemy w niej witaminy z grupy A, B, C, E i K oraz minerały, takie jak mangan, potas, kwas foliowy, selen, wapno, czy niacyna.
Co więcej, herbata oolong zawiera substancje o działaniu silnie przeciwutleniającym: taniny, katechiny, teaflawiny oraz tearubiginy, dzięki czemu ma ona właściwości antyoksydacyjne. Regularnie spożywanie niebieskiej herbaty wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, spowalnia procesy starzenia się, chroni przed nowotworami, wzmacnia odporność oraz chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.
Niebieska herbata ma także zdolność do obniżania ilości cukru we krwi, regulowania poziomu cholesterolu i utrzymywania prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatkowo jej spożywanie korzystnie wpływa na procesy poznawcze: poprawia pamięć i koncentrację, obniża napięcie i przyczynia się do zmniejszenia stresu.
Co ciekawe, badania pokazują, że niebieska herbata może wspomagać proces odchudzania, ze względu na to, że oddziałuje na funkcjonowanie układu trawiennego. Wśród jej właściwości wymienia się pobudzenie trawienia, usprawnienie perystaltyki jelit oraz przyspieszenie metabolizmu tłuszczów.
Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania niebieskiej herbaty? Herbata oolong uważana jest za w pełni bezpieczną, niosącą za sobą wiele cennych korzyści dla organizmu. Jednak ze względu na to, że zawiera ona kofeinę w swoim składzie, kobiety w ciąży powinny spożywać ją w ograniczonej ilości.
Jak parzyć i spożywać niebieską herbatę?
Niebieska herbata oolong w krajach swojego pochodzenia parzona jest przy użyciu dużej ilości liści, małej ilości wody i parzeniu przez bardzo krótki czas. Przed parzeniem warto dodatkowo opłukać liście niebieskiej herbaty po to, by wydobyć z nich wszystkie walory smakowe. Generalnie zaleca się, by na 100 ml wody zastosować ok. 5–8 g liści herbaty oolong. Długość parzenia z kolei zależna będzie od gatunku herbaty i zazwyczaj trwa od kilkunastu sekund do 2–3 minut. Niebieska herbata nadaje się do kilkukrotnego parzenia, jednak należy wówczas pamiętać, aby każde parzenie było o 10 sekund dłuższe od poprzedniego.
Zalecane pory picia niebieskiej herbaty
Niebieska herbata ze względu na to, że ma w swoim składzie taniny, nie powinna być spożywania podczas posiłków, ponieważ może utrudniać przyswajanie żelaza. Herbatę oolong najlepiej pić godzinę przed lub po posiłku. Ponadto nie zaleca się pić niebieskiej herbaty wieczorem, ponieważ zawiera ona kofeinę, której nadmierne spożycie może utrudniać zasypianie.
Zalecana dawka dzienna
Tak jak zostało wspomniane, niebieska herbata oolong zawiera w swoim składzie kofeinę, dlatego nie powinno się spożywać jej w zbyt dużej ilości. Zalecana dawka dzienna to około 2–3 filiżanki naparu.
Gdzie kupić niebieską herbatę?
Niebieską herbatę trudno znaleźć w popularnych supermarketach. Bez wątpienia jednak znajdziemy ją w specjalistycznych sklepach z herbatą, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych. W zależności od sposobu uprawy i metod produkcji wykorzystanych do jej produkcji, cena herbaty oolong waha się od kilkunastu do nawet 150 zł za 100 g liści.
WEG
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze