Zdrowe gofry - czym zastąpić mąkę pszenną?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuGofry to dla większości z nas smak lata i wakacji. Najczęściej do ich wykonania wykorzystujemy mąkę pszenną, która niestety nie należy do wysoce wartościowych produktów. Będąc na diecie, czy odżywiając się zdrowo, nie musimy jednak rezygnować z ulubionego deseru. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną smakującym nam zamiennikiem. Z jakiej mąki można zrobić zdrowe gofry?
Dlaczego warto zastępować mąkę pszenną?
Mąka pszenna to najbardziej podstawowy rodzaj mąki, który powstaje z oczyszczonego ziarna. W rezultacie jest ona pozbawiona większości wartości odżywczych, witamin oraz minerałów. Przede wszystkim mąka pszenna posiada śladowe ilości błonnika, w związku z czym gofry wykonane z jej użyciem nie będą sycące.
Ze względu na dużą ilość węglowodanów przy jednoczesnej niskiej zawartości błonnika, spożywanie produktów z mąki pszennej gwałtownie podnosi poziom glukozy krwi i szybko spada. Wahania cukru przyczyniają się także do tego, że znacznie szybciej będziemy odczuwać głód. Co więcej, nadmierne spożywanie produktów z mąki pszennej może sprzyjać odkładaniu się tłuszczu.
Czym zastąpić mąkę pszenną?
Zamienników mąki pszennej mamy wiele. Możemy wybrać taką mąkę, która odpowiada nam zarówno pod względem smakowym, jak i wartościami odżywczymi. Warto jednak wiedzieć, że niektóre zamienniki mąki pszennej, np. mąki bezglutenowe, mają zupełnie inne właściwości, w związku z czym najlepiej wykonać mieszankę z kilku rodzajów mąki i w ten sposób otrzymać pożądaną konsystencję.
Jeżeli dopiero rozpoczynasz przygodę z innymi rodzajami mąk, wówczas warto skorzystać z gotowych przepisów internecie. Przyjrzymy się poniższym propozycjom zamienników mąki pszennej idealnych do wykonania zdrowych gofrów.
Mąka owsiana
Mąka owsiana to jeden z najpopularniejszych zamienników mąki pszennej. Ten rodzaj mąki wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, dlatego gofry owsiane z pewnością nasycą nas na długi czas. Mąka owsiana jest także źródłem cennych substancji i minerałów: magnezu, potasu, miedzy, selenu i wielu innych składników.
Mąka arachidowa
Mąka arachidowa powstaje ze zmielenia orzeszków ziemnych bez soli. Ma wysoką zawartość tłuszczu oraz białka. Jednocześnie jest ona bezglutenowa i niskowęglowodanowa. Mąka arachidowa jest bogata w jednonasycone i wielonienasycone tłuszcze, przeciwutleniacze, witaminę B, wapń, fosfor i wiele innych cennych substancji. Zazwyczaj wypieki z jej użyciem są wilgotne i mają ciężką konsystencję.
Mąka gryczana
Mąka gryczana również jest mąką bezglutenową, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób cierpiących na celiakię. Ten rodzaj mąki jest bogaty w wartości odżywcze i dodatkowo ma ona niski indeks glikemiczny, odpowiedni dla diabetyków. Mąka gryczana ma jednak nieco gorzkawy, orzechowy posmak, dlatego dobrze sprawdzi się do wykonania fit gofrów w wersji wytrawnej.
Mąka jaglana
Mąka jaglana to kolejny rodzaj mąki pozbawiony glutenu, otrzymywany z kaszy jaglanej. Podobnie, jak mąka gryczana, ma lekko gorzkawy posmak, dlatego należy pamiętać, by nie dodawać jej zbyt dużo do ciasta na zdrowe gofry. Jeżeli chcemy nieco osłabić jej smak, możemy wymieszać ją z inną, neutralną mąką, np. ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Mąka kokosowa
Mąka kokosowa powstaje z miąższu kokosa i wyróżnia się delikatnym oraz słodkawym aromatem i smakiem kokosa. Ten rodzaj mąki ma wysoką zawartość błonnika, białka oraz tłuszczu przy jednocześnie niskiej zawartości węglowodanów. Mąka kokosowa chłonie jednak znacznie więcej wody niż pszenna, dlatego należy używać jej mniej więcej 4 razy mniej. Co więcej, mąka kokosowa ma tendencję do wysuszania wypieków, w związku z czym stosując ten rodzaj mąki, zaleca się używać podczas pieczenia większej liczby jajek niż zazwyczaj.
Mąka migdałowa
Mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia nieprażonych i blanszowanych migdałów. Charakteryzuje się słodkim smakiem, dlatego doskonale nada się do przygotowania zdrowych gofrów w wersji na słodko. Ze względu na to, że mąka migdałowa jest tłusta i ciężka, zaleca się jednak wymieszać ją z innymi rodzajami mąki.
Przepis na zdrowe gofry
Do wykonania fit gofrów owsianych potrzebujesz:
* 100 g mąki owsianej,
* 200 ml mleka,
* 2 jajek,
* 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
* 1–2 łyżki cukru lub innego dowolnego słodzika,
* 1 łyżeczkę oleju rzepakowego do natłuszczenia gofrownicy
Całość składników wystarczy dokładnie wymieszać i wylać na dobrze natłuszczoną oraz rozgrzaną gofrownicę.
WEG
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze