Zakwaszenie organizmu to termin, który od kilku lat pojawia się coraz częściej w internecie. Zdaniem zwolenników tej teorii zakwaszenie organizmu związane jest z zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jakie są objawy zakwaszenia organizmu i co mówią o tym badania naukowe? CZYTAJ WIĘCEJ
Z pewnością każdy z nas przynajmniej raz w życiu doświadczył braku motywacji do treningu. Nie mieliśmy ochoty iść na siłownię, czy poćwiczyć w domu. Nawet mimo silnego przekonania, że powinniśmy dzisiaj poćwiczyć, szukaliśmy wymówek i finalnie rezygnowaliśmy z jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Jak znaleźć motywację do ćwiczeń i co najważniejsze, jak ją utrzymać? CZYTAJ WIĘCEJ
Picie wody wydaje się tak prozaiczną i automatyczną czynnością, że niestety często o niej zapominamy. Warto mieć jednak świadomość, że odpowiednie nawodnienie organizmu to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w słoneczne i upalne dni. Jak dbać o odpowiednie nawodnienie? Co warto pić i w jakich ilościach? CZYTAJ WIĘCEJ
Dla wegan dostarczenie odpowiedniej ilości białka może być problematyczne. Nie pijąc mleka, nie jedząc nabiału i wykluczając produkty pochodzenia zwierzęcego, trudno o utrzymanie właściwej podaży protein. Budowa oraz utrzymanie masy mięśniowej jest szczególnie istotne dla tych, którzy dodatkowo uprawiają sport. Czy każdy weganin potrzebuje suplementować białko? W jakich ilościach spożywać wegańskie odżywki białkowe? CZYTAJ WIĘCEJ
Kolagen to podstawowy budulec naszych tkanek. To on odpowiada za jędrność i gładkość skóry. Z upływem lat zmniejsza się również ilość produkowanego białka, co powoduje problemy, nie tylko natury estetycznej. Dowiedz się, jakie właściwości ma kolagen. Jak go suplementować i jakie są przeciwwskazania do stosowania kolagenu? CZYTAJ WIĘCEJ
Pieczywo, a w szczególności chleb to podstawowy produkt w diecie większości osób. Spożywamy go niemal każdego dnia: na śniadanie czy na kolację. Trudno więc wyobrazić sobie codzienny jadłospis bez chleba. Co więcej, pieczywo jest źródłem węglowodanów, niezbędnych w zbilansowanej diecie. Czy jednak chleb rzeczywiście jest zdrowy i można spożywać go na diecie odchudzającej? CZYTAJ WIĘCEJ
Witaminy to substancje, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka. Możemy zarówno przyjmować je pod postacią jedzenia, jak i dodatkowo suplementować. Witaminy dzielą się również na te rozpuszczalne w wodzie oraz w tłuszczach. Jakie są między nimi różnice? Które z witamin są rozpuszczalne w wodzie, a które w tłuszczach? CZYTAJ WIĘCEJ
W wielu domach była, lub wciąż jest, obecna tradycja podawania dzieciom codziennej porcji tranu. Te krzywiły się przy każdym przyjmowaniu, ponieważ olej z ryb nie należy do najsmaczniejszych. Znany jest jednak ze swoich zdrowotnych właściwości. Czy tran cieszy się dziś taką samą dobrą opinią jak kiedyś? Co daje nam tran i kto powinien go suplementować? CZYTAJ WIĘCEJ
Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum, a jej wartości odżywcze i właściwości zdrowotne doceniane były już ponad 4000 lat. Obecnie stanowi ona element codziennego jadłospisu nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu, ale niemal na całym świecie. Ten rodzaj kaszy może być natomiast używany zarówno jako dodatek, jak i główny składnik dań. Jakie właściwości zdrowotne ma kasza bulgur? CZYTAJ WIĘCEJ
Dieta sirtuinowa, inaczej nazywana dietą SIRT lub sirtfood, stała się ogromnym hitem za sprawą Adele. Brytyjska piosenkarka dzięki niej miała bowiem zrzucić ponad 40 kilogramów. Oszałamiające efekty Adele spowodowały, że coraz więcej osób zaczęło przechodzić na dietę sirtuinową. Na czym dokładnie polega dieta SIRT i jakie daje efekty? CZYTAJ WIĘCEJ