Przyczyną anemii jest niedobór żelaza w organizmie. Aby wyniki badania krwi uległy poprawie, należy spożywać produkty bogate w ten pierwiastek. Co zawiera żelazo? Najwięcej tego minerału posiada wątróbka wołowa i czerwone mięso (m.in. kaczka, królik i chuda wołowina). Osoby na diecie bogatej w żelazo powinny przygotowywać posiłki z wykorzystaniem soczewicy, białej fasoli i szpinaku. W formie przekąski mogą występować suszone morele i gorzka czekolada.
Produkty zawierające żelazo powinny wchodzić w skład diety w ciąży, gdyż brak żelaza w tym okresie życia kobiety może prowadzić do przedwczesnego porodu lub poronienia. Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży wzrasta z 18 do 27 mg dziennie. Co istotne, kobieta brzemienna powinna unikać spożywania wątróbki (to źródło witaminy A, która może powodować wady wrodzone płodu).
Produkty z żelazem (na przykład wodorosty i herbatę z pokrzywy) można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Warto pamiętać, że wchłanianie tego pierwiastka poprawia witamina C i białko zwierzęce.