Wartościowe produkty bogate w tłuszcz
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temu • 1 komentarzJeszcze nie tak dawno mówiono, że wartościowy jest jedynie tłuszcz zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowisko to jednak powoli zaczyna się zmieniać.
Nie chodzi jednak o propagowaniu niezdrowego, bogatego w tłuszcz jedzenia. Ono bezdyskusyjnie nie powinno stanowić elementu codziennej diety. Istnieją jednak produkty, które w ostatnim czasie nie miały dobrej reklamy, a które mimo wszystko posiadają wiele cennych dla zdrowia składników.
Masło
Masło wybierać trzeba z dużą starannością. Istnieje wiele jego rodzajów, z których duża większość nie zasługuje na większą uwagę. Jeśli jednak uda się nam kupić masło doskonałej jakości, najlepiej wyprodukowane ze śmietany od krowy karmionej trawą, pasącej się na zielonej łące, wówczas tłuszcz taki warto używać w kuchni.
Zawiera bowiem wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, m.in. witaminę A, D oraz E (w niewielkiej ilości). Ich zawartość nie jest jednak stała, bo zależy od pory roku.
Masło mimo wszystko warto używać z rozwagą. Wystarczy cienko posmarować nim kanapkę, nie zapominając o dodaniu do niej świeżych warzyw.
Żółtka jaj
Żółtko zawiera cholesterol, stąd zwykło się mówić, że spożywać się je powinno rzadko. Straszy się nim osoby starsze i zmagające się z nadwagą. Nikt jednak nie mówi o tym, że obecne w żółtku tłuszcze w wysokim stopniu składają się z fosfolipidów. A są to związki niezbędne do życia.
Jednym z fosfolipidów jest lecytyna, która potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Co więcej, częścią lecytyny jest cholina, substancja niezbędna do regeneracji wątroby. Jeśli nie ma przeciwwskazań, można dziennie spożywać 2–3 jajka, o ile oczywiście, będą pochodzić one od kur z wolnego wybiegu.
Awokado
Ten owoc imponuje zawartością tłuszczu. I nie jest to tłuszcz byle jaki! Wyróżnia się wysoką zawartością kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu. To jednak nie wszystko. Dzięki niemu wartościowe składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, stąd dobrze jest dodawać awokado do sałatek.
Awokado to ponadto bogactwo witamin C, E i A oraz witamin z grupy B. Zawiera też dużo potasu, który reguluj ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę serca.
Gorzka czekolada
O ile słodycze mają złą sławę, i to zasłużenie, o tyle ciemna czekolada zasługuje na wyróżnienie. To najzdrowsza ze wszystkich czekolad. Ma charakterystyczny smak, ale i moc wartości odżywczych. Poprawia nastrój i działa antynowotworowo.
Zawiera wiele antyoksydantów i flawonoidów, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym dobrze wpływają na pamięć. Związki flawonowe ponadto działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Ten pozytywny wpływ na zdrowie będzie jednak mieć jedynie taka czekolada, w której zawartość kakao przekraczać będzie 80 proc.
Masło orzechowe
Masło orzechowe pojawiło się dopiero pod koniec XX wieku, ale od razu podbiło podniebienia wielu smakoszy. Sprzeciwiali mu się jednak dietetycy, twierdząc, że to niezdrowy i pełen kalorii przysmak.
I pewnie mieli rację, o ile oczywiście mówili o maśle orzechowym z dodatkiem słodzików, cukru, barwników i oleju palmowego. Prawdziwe masło orzechowe w 100 proc. składa się z orzechów. A te są wskazane w codziennej diecie niemal każdego z nas.
Korzystnie wpływają na prace mózgu, poprawiają kondycje układu krwionośnego. Amerykańscy badacze z Harvard Medical School przekonują, że regularne sięganie po wartościowe masło orzechowe może zredukować ryzyko wystąpienia zawału serca niemal o połowę.
Każdy z wymienionych produktów może w nadmiarze zaszkodzić. A zatem jak w każdej dziedzinie życia zalecany jest umiar i zdrowy rozsądek.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze