Pudding z nasionami chia
ALICJA SZWALSKA • dawno temuNadeszła pora na przedstawienie popularnego w ostatnim czasie puddingu z nasionami chia. Jakiś czas temu przedstawiłam wersję, po polsku z siemieniem lnianym. Nasiona posiadają podobne właściwości odżywcze, oraz żelujące. Doskonale komponują się z kwaskowymi świeżymi owocami, deser jest przede wszystkim zdrowy.
Składniki:
- ok. 200ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki miodu
- świeże owoce takie jak truskawki, maliny, porzeczki itp.
Mleczko zagotowujemy na niewielkim gazie, dodajemy miodu wg uznania, następnie nasiona chia. Wszystko razem chwilkę gotujemy i przelewamy do słoiczka. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zakręcamy słoiczek i wstawiamy na noc do lodówki. Ta wersja przechowywania pozwala na wygodne zabranie deseru jako śniadania do pracy. Przed podaniem wierzch wykładamy świeżymi, kwaskowatymi owocami.
Źródło: http://rudaakuchnia.blog.pl/2017/08/11/pudding-z-nasionami-chia/
Źródło: http://rudaakuchnia.blog.pl/2017/08/11/pudding-z-nasionami-chia/
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze