Czym jest tłuszcz trzewny i jak się go pozbyć?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuKażdy wie, że tkanka tłuszczowa na brzuchu jest normalną rzeczą. Jej nadmiar szkodzi zdrowiu, jednak optymalna ilość jest pożądana. Niewiele jednak mówi się o innym rodzaju tłuszczu, który nie jest widoczny na pierwszy rzut oka. To tłuszcz trzewny, którego jest mniej, jednak otacza narządy wewnętrzne i je obciąża. Jak się go pozbyć?
Czym jest tłuszcz trzewny?
Istnieją dwa rodzaje tkanki tłuszczowej, które dotyczą naszego brzucha. Tłuszcz podskórny, który inaczej nazywany jest podskórną tkanką tłuszczową, to ten rodzaj tłuszczu, który znajduje się pod skórą. To on odpowiada za tworzenie się fałdek na brzuchu i jest widoczny gołym okiem.
Tłuszcz podskórny, w przeciwieństwie do trzewnego, ma mniejszy wpływ na ryzyko powstania różnych chorób. Posiadanie zbyt dużej ilości tkanki tłuszczonej podskórnej nie pozostaje oczywiście obojętne dla zdrowia, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do wielu chorób takich jak cukrzyca typu 2 czy choroby serca, a także zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory.
Tłuszcz trzewny znajduje się o wiele głębiej i nie można go dotknąć ani zobaczyć. Tkanka tłuszczowa trzewna, czyli tłuszcz trzewny lub wisceralny, otacza narządy wewnętrzne, m.in. wątrobę, nerki czy trzustkę. Tłuszcz trzewny wykazuje o wiele większą aktywność metaboliczną. Zawiera więcej komórek czy naczyń krwionośnych niż tłuszcz podskórny. Jest także powiązany ze zwiększoną odpornością na insulinę, która odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Insulinooporność może prowadzić do podwyższonego poziomu cukru we krwi i wpływać na rozwój cukrzycy typu 2.
Niestety, tłuszcz trzewny nie jest naszym pomocnikiem, a przyczynia się także do ogólnoustrojowego stanu zapalnego, co zwiększa ryzyko zachorowania na wiele przypadłości.
Jak powstaje tłuszcz trzewny?
Tłuszcz trzewny może prowadzić do nadmiernego otłuszczenia organów wewnętrznych. Tłuszcz wisceralny określany jest jako dietozależny, co oznacza, że nieodpowiednie nawyki żywieniowe i spożywania zbyt wysokiej liczby produktów przetworzonych może prowadzić do rozwoju tego rodzaju tłuszczu. Często winowajcą są utwardzane tłuszcze roślinne, które znajdują się w słodyczach czy słonych przekąskach.
Spożywania w nadmiarze batoników, fast foodów czy chipsów przyczynia się do zwiększonego poziomu tłuszczu trzewnego. Za przesadny rozrost odpowiada także cukier. Węglowodany proste są tym, co zapewnia nam energią, jednak nie można przesadzać z ilością spożywanego cukru. Także alkohol wymieniany jest jako produkt, który wpływa na niebezpieczne powiększanie się tłuszczu trzewnego.
Jaka jest norma tłuszczu trzewnego?
Trzeba pamiętać, że obecność tłuszczu trzewnego to jak najbardziej pożądane zjawisko, jednak nie powinny one przekraczać pewnych norm, które zbyt zawyżone stają się niebezpieczne. Minimalna niezbędna do funkcjonowania ilość to około 5 proc. całkowitej zawartości tłuszczu, a preferowana zawartość tłuszczu powinna oscylować na poziomie od 10 do 20 proc. U kobiet jest to nieco większa wartość — od 18 do 28 proc., co jednak wynika z nagromadzenia tkanki tłuszczowej w innych miejscach (np. w okolicy bioder czy piersi). Niezbędna całkowita zawartość tłuszczu powinna wynosić około 12 proc.
Czym grozi wysoki poziom tłuszczu trzewnego?
Wysoki poziom tłuszczu trzewnego może prowadzić do wielu poważnych skutków. Przede wszystkim nadmiar tłuszczu wisceralnego prowadzi do zakłócenia pracy organizmu i prawidłowego funkcjonowania organów wewnętrznych. Powoduje otyłość metaboliczną, czyli otłuszczenie narządów, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób takich jak:
* cukrzyca,
* insulinooporność,
* stłuszczenie wątroby,
* otyłość i nadwaga,
* choroby serca oraz układu krążenia
Jak się pozbyć otyłości trzewnej?
Chcąc przeciwdziałać powstawaniu tłuszczu trzewnego, należy kierować się podobnymi wskazówkami jak w przypadku walki z widocznym tłuszczem podskórnym. Najważniejsze jest wprowadzenie zdrowej diety oraz nawyków związanych ze zwiększaniem aktywności fizycznej.
Wspomagająco warto wdrożyć także suplementację, jednak najlepiej pod okiem lekarza lub dietetyka. Ważne jest spożywanie dużych ilości wody, a także ograniczenie w diecie produktów przetworzonych.
Najlepiej kierować się zaleceniami opracowywanym przez dietetyków, jednak uniwersalnym rozwiązaniem będzie trzymanie się takich rozwiązań jak piramida żywienia. Należy włączyć do diety lub zwiększyć ilość spożywanych warzyw. Cenne będzie także ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, a zastąpienie go np. rybami.
OSK
Zobacz, jak prawidłowo wykonać pompki. Ćwiczenie demonstruje trenerka z Calypso Fitness Club
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze