Przepisy na mięsa w wersji lekkiej
EWA RYCERZ • dawno temu • 4 komentarzeMiÄ™so jest bardzo potrzebne w diecie osób aktywnych fizycznie. Dostarcza wielu witamin i skÅ‚adników mineralnych. Znajdziesz w nim peÅ‚nowartoÅ›ciowe biaÅ‚ko bogate w niezbÄ™dne dla organizmu aminokwasy, witaminy A, D oraz witaminy z grupy B, cynk, miedź i żelazo, które jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm czÅ‚owieka niż to pochodzÄ…ce z produktów roÅ›linnych. Aby jednak korzystnie wpÅ‚ywaÅ‚o na zdrowie, warto wybierać takie przepisy, które nie bÄ™dÄ… obciążaÅ‚y wÄ…troby. PamiÄ™taj również, że liczy siÄ™ jakość – najlepsze bÄ™dzie to z ekologicznych hodowli. Na kolejnych slajdach znajdziesz przepisy na miÄ™sa w wersji lekkiej.
Ten artykuł ma 3 strony:
Pulpeciki z groszkiem
Pulpeciki:
- 1 kg mielonej wołowiny;
- 2 duże cebule;
- 200 g groszku mrożonego;
- 50 g bułki tartej lub kaszy manny;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego i kolendry;
- 1 łyżeczka tymianku, estragonu i cząbru;
- olej ryżowy;
- 1 pęczek natki pietruszki;
- sól, pieprz.
Zetrzeć cebulę i połączyć z mielonym mięsem, bułką tartą/ kaszą manną, jajkiem, solą, pieprzem. Przyprawić ziołami. Dobrze wymieszać, by składniki się połączyły. Uformować kulki (około 30 g). Odstawić na 15 minut.
Pulpeciki smażyć na oleju na złotobrązowy kolor, obracając, by upiekły się równomiernie z każdej strony. Podsmażyć osobno cebulkę pokrojoną w cienkie talarki, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Pulpeciki zalać przygotowanym sosem. Dodać groszek i wszystko dusić przez 15 minut. Podawać z sałatą, kuskusem, ryżem. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Sos z pomidorów i papryki:
- 50 ml oleju słonecznikowego;
- 10 ząbków czosnku;
- 150 g posiekanej szalotki;
- 4 duże czerwone papryki bez gniazd;
- 1 kg pomidorów lub 3 puszki pomidorów pelati bez skóry;
- 3 łyżki startej skórki z pomarańczy;
- sok z 1 pomarańczy;
- 2 łyżeczki majeranku i oregano;
- sól, pieprz.
Paprykę oczyścić z gniazd i pokroić w średniej wielkości kostkę. Poszatkować szalotki i czosnek. Wszystko razem zeszklić, następnie przykryć i dusić do miękkości około 15 minut. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i skórkę z pomarańczy. Przyprawić. Gotować, aż sos zgęstnieje. Zmiksować na gładką masę i przetrzeć przez sito, żeby nie było żadnych grudek ani skórek.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze