Masło - czym jest? Jaki ma skład? Czy jest zdrowe?
ARTUR TOPOLSKI • dawno temu • 1 komentarzCzym jest masÅ‚o? MasÅ‚o jest naturalnym tÅ‚uszczem mlecznym, otrzymywanym ze Å›mietany mleka krowiego. Dawniej wyrabiane byÅ‚o w tradycyjnej maselnicy, a dziÅ› produkowane jest na dużą skalÄ™ w wytwórniach mleczarskich. W zależnoÅ›ci od wymagaÅ„ jakoÅ›ciowych, możemy wyróżnić kilka rodzajów masÅ‚a: ekstra, wyborowe, delikatesowe i stoÅ‚owe oraz Å›mietankowe. MasÅ‚em nazywamy produkt, który skÅ‚ada siÄ™ z tÅ‚uszczu mlecznego, bez domieszek tÅ‚uszczu roÅ›linnego.
Jaki jest skład masła?
MasÅ‚o skÅ‚ada siÄ™ w szczególnoÅ›ci z tÅ‚uszczu mlecznego, a jego zawartość to okoÅ‚o 80%-90%. W Polsce jest to przeważnie 82%, a zawartość wody jest nie wiÄ™ksza niż 16% oraz ma 2% nietÅ‚uszczowych skÅ‚adników staÅ‚ych. Aż 50 g tÅ‚uszczu stanowiÄ… tÅ‚uszcze nasycone, takie jak tÅ‚uszcz stearynowy, palmitynowy, mirystynowy i laurynowy. W skÅ‚adzie znajdziemy także jednonienasycone kwasy tÅ‚uszczowe. Istotne sÄ… w szczególnoÅ›ci krótkoÅ‚aÅ„cuchowe kwasy tÅ‚uszczowe, które sÄ… szybko metabolizowane przez nasz organizm, nie odkÅ‚adajÄ…c siÄ™ jako tkanka tÅ‚uszczowa w naszym organizmie. Można powiedzieć, że masÅ‚o jest emulsjÄ… wody w tÅ‚uszczu. Przy produkcji masÅ‚a sÄ… także dopuszczone niektóre substancje dodatkowe. MogÄ… być nimi karoteny E160a, wÄ™glany sodu E500, kwas fosforowy E338, fosforany E339–343, difosforany, trifosforany oraz polifosforany. Najbardziej powszechnymi dodatkami w maÅ›le sÄ… jednak karoteny, które nadajÄ… mu specyficzny, lekko żółty kolor.
Możemy wyróżnić 4 różne produkty, które zawierają tłuszcz mleczny bez domieszek tłuszczu roślinnego.
— MasÅ‚o
— MasÅ‚o o zawartoÅ›ci ¾ tÅ‚uszczu
— MasÅ‚o półtÅ‚uste
— TÅ‚uszcz mleczny do smarowania
Właściwości masła
Masło jest bardzo kaloryczne. 100 g masła zawiera aż 740 kalorii. Mimo to, jest też bardzo odżywcze, przede wszystkim dzięki krótkołańcuchowym kwasom tłuszczowym. Odgrywają one rolę w odżywianiu komórek nabłonka jelitowego oraz są dla nich głównym źródłem energii. Wykazują także działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. W 100 gramach masła znajdziemy ok. 8 gramów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Masło jest także źródłem CLA, czyli sprzężonych dienów kwasu linolowego, które mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. W tłuszczu mlecznym znajdziemy też fosfolipidy, które korzystnie działają na układ nerwowy, pamięć, koncentrację i regenerację organizmu.
Czy masło jest zdrowe?
W związku z tym, że masło składa się przede wszystkim z nasyconych kwasów tłuszczowych, można sugerować, że mają one niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Nie jest to jednak prawda. Naukowcy dowiedli, że spożycie 14 gramów masła dziennie nie wpływa na występowanie chorób układu sercowego (zawałów i zatorów). Spożywanie masła nie jest też powiązane z ogólną śmiertelnością populacji, a nawet można twierdzić, że nieznacznie obniża ryzyko zgonu z powodu cukrzycy. Wiele badań dowodzi, że spożywanie pełnotłustego nabiału jest bardziej korzystne od spożywania cukrów prostych (np. cukier, makarony, białe pieczywo, słodycze, napoje słodzone) i pomaga kontrolować masę ciała, w przeciwieństwie do cukrów prostych, które są bezpośrednią przyczyną cukrzycy typu II.
Zdrowa, zbilansowana dieta dopuszcza spożywanie masła i jest to korzystne dla naszego zdrowia, lecz ze względu na jego wysoką kaloryczność, powinno się go spożywać z umiarem.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze