Zdrowe burgery - poznaj przepisy na zdrowe domowe burgery
SYLWIA STACHURA • dawno temuZdrowe burgery - brzmi nieprawdopodobnie? To mit! Gotując w domu, możesz stworzyć mniej kaloryczne wersje swoich ulubionych potraw z restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom i odpowiednim produktom nawet burger może stać się lekkostrawnym daniem. Wypróbuj przepisy na smaczne, domowe dania typu fast food.
Dietetyczny burger — sekret zdrowych burgerów
Jeśli dbasz o zdrowie i sylwetkę, na pewno nie raz stanęłaś przed trudnym dylematem - skusić się na ulubione danie fast food czy obejść się smakiem? Największym minusem gotowych produktów są słabej jakości składniki. Tłuste mięso, warzywa bez smaku i sosy na bazie majonezu kryją tysiące dodatkowych kalorii, które odkładają się w talii.
Nie musisz całkowicie rezygnować z ulubionych burgerów - możesz nauczyć się przygotowywać zdrowszą wersję tego amerykańskiego klasyka. Jak zrobić domowe burgery? Bardzo ważny jest sposób ich przygotowania. Mięsne kotlety najlepiej grillować — nie trzeba wtedy używać dodatkowo żadnego oleju. Tak przygotowane mięso zyskuje niepowtarzalny aromat.
Nieodłącznym elementem każdego burgera jest oczywiście bułka. Jeśli dbasz o linię, sięgnij po pieczywo pełnoziarniste. Jest ono źródłem węglowodanów złożonych, błonnika i witamin z grupy B. W bardziej restrykcyjnej wersji osoby na diecie mogą zamienić bułkę na liście sałaty. Możesz też wykorzystać inne rodzaje pieczywa, które nie kojarzą się co prawda z hamburgerami, ale na pewno sprawdzą się w tej roli – sięgnij po meksykańskie placki tortilla albo greckie chlebki pita.
Każdy burger musi mieć sos. Te dostępne w barach fast food są najczęściej majonezowe. Mają niewiele smaku, za to mnóstwo kalorii. W domu możesz przyrządzić własne pyszne i zdrowe sosy na bazie jogurtu greckiego. Wystarczy dodać do niego świeże zioła, przyprawy, czosnek i trochę soku z cytryny. Jeśli lubisz burgery z ketchupem, upewnij się, że używasz produktu dobrej jakości – bez wzmacniaczy smaku i sztucznych aromatów.
Zdrowy, dietetyczny burger to danie pełne warzyw, dlatego nie oszczędzaj tych dodatków. Poza typowymi elementami, takimi jak sałata i pomidor, wykorzystaj inne – cukinię, bakłażan, awokado, buraki, grzyby. Im więcej świeżych dodatków, tym lepiej dla twojego zdrowia.
Burgery z mięsem
Klasyczny burger to danie z wołowiny. Możesz jej użyć, ale upewnij się, że mięso jest chude i pochodzi ze sprawdzonego miejsca.
Kotlety warto przyrządzić również z mielonej jagnięciny, która ma niepowtarzalny smak.
Kolejnym rodzajem mięsa, które warto dodać do burgera jest drób. Sprawdzi się zarówno kurczak, jak i indyk. Białe mięso ma mało tłuszczu i dużo białka, dlatego świetnie nadaje się na posiłek na diecie.
My polecamy przepis na burgera z kurczaka w greckim stylu. Do mielonego mięsa z piersi kurczaka dodaj przyprawy – oregano, bazylię, czosnek i chili. Uformuj kotlety i usmaż na patelni grillowej lub tradycyjnym ruszcie. Podawaj z sosem tzatziki (jogurt grecki z tartym świeżym ogórkiem i czosnkiem), plastrem sera feta oraz grillowaną cukinią.
Burgery z rybą
Burgery rybne wyśmienicie smakują i są bogate w substancje odżywcze. Jakie gatunki wybierać? Zmielić możesz praktycznie każdą rybę, ale ze względów praktycznych lepiej sprawdzą się te, które nie mają zbyt wielu ości, czyli tuńczyk, łosoś, dorsz. Mięso należy zmielić w specjalnej maszynce lub bardzo drobno posiekać. Potem dodajesz ulubione zioła, przyprawy i formujesz burgery. Tak powstałe kotleciki grillujesz.
Spróbuj egzotycznych, słodko-kwaśnych burgerów z łososia. Do ryby dodaj sok z limonki, chili, imbir i kolendrę. Podawaj z rozgniecionym awokado i grillowanymi plastrami świeżego ananasa.
Burgery wegetariańskie
Zagorzali mięsożercy uznają, że to profanacja, ale my wiemy jedno – wegeburgery są bardzo zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia możesz użyć wielu różnych produktów – są to m.in. rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca), kasze, a nawet komosa ryżowa.
Sekretem jarskich burgerów są przyprawy.
Nie warto oszczędzać aromatycznych dodatków, by wydobyć smak warzyw i stworzyć oryginalne kompozycje. Mięsny kotlet można zastąpić… grzybami. Grillowane pieczarki odmiany Portobello świetnie sprawdzą się w roli kotleta w wegańskim burgerze.
Oto propozycja superzdrowych burgerów z komosy ryżowej. Potrzebne będzie 100 g ugotowanej komosy, 100 g ugotowanej ciecierzycy i 1 upieczony burak. Składniki należy zmiksować blenderem i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie formujemy burgery i grillujemy je przez kilka minut. Podajemy ze świeżą sałatą, pomidorem i innymi ulubionymi warzywami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze