Ciasta na diecie odchudzającej - przepisy. Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 3 komentarzeZdrowe ciasto brzmi jak oksymoron? To mit - wystarczy kilka sztuczek, aby przygotowywać desery, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Może to być ciasto na diecie odchudzającej albo ciasto dla cholesterolowców. Jak to możliwe? Sekret tkwi w doborze odpowiednich składników. Rezygnując z masła, pszennej mąki i cukru, można zaoszczędzić dużo kalorii, bez straty dla smaku wypieku. Oto jak zrobić pyszne i zdrowe ciasta, które nie są bombami kalorycznymi. Sprawdź ciasta na diecie odchudzającej - przepisy znajdziesz poniżej.
Tajna broń – owoce
Ciasto z owocami to klasyk, ale dla ograniczenia kalorii warto ich użyć nie w formie dodatku, a głównego składnika. Zmiażdżone banany, mus z jabłek czy awokado sprawią, że deser będzie miękki, wilgotny i dłużej zachowa świeżość.
Warto rozpocząć od prostego chlebka bananowego. Dzięki słodkim owocom do masy nie trzeba dodawać zbyt dużo cukru, a ich konsystencja sprawia, że nie potrzebujemy masła. Do ciasta warto dodać ulubione bakalie, a całość posłodzić zdrowszym zamiennikiem cukru, np. miodem, syropem z agawy lub ksylitolem.
Ukryte warzywa
Ciasta z warzywami już nikogo nie dziwią. Pokochaliśmy marchewkowe i dyniowe, które są bardzo wilgotne, aromatyczne i dobrze komponują się z korzennymi przyprawami. Do pieczenia można wykorzystać również inne warzywa – cukinię, fasolę, ziemniaki, buraki, ciecierzycę. Rozdrobnione świetnie zastępują „mokre” składniki, czyli masło lub olej.
Ciasto czekoladowe z burakami
Pyszne ciasto dla odchudzających się? Miłośnicy czekolady, którzy ciągle się odchudzają, powinni spróbować ciasta czekoladowego z burakami. Czerwone bulwy należy wcześniej ugotować lub upiec i zrobić z nich puree. Do ciasta należy dodać gorzką czekoladę oraz kakao, aby uzyskać pyszny i rozpływający się w ustach deser. Idealny na jesienno-zimową chandrę.
Kasza nie tylko na obiad
Miłośnicy zdrowego stylu życia przepadają za kaszą jaglaną, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Jest świetnym dodatkiem do obiadu czy sałatki, ale można z niej zrobić „jaglankę”, czyli odpowiednik owsianki, desery oraz ciasta. Kasza jaglana jest zdrowa, działa odkwaszająco i dostarcza wielu witamin i minerałów. Warto sięgać po nią jak najczęściej, zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ rozgrzewa i pomaga na problemy z zatokami.
Kasza jaglana może być składnikiem czekoladowego brownie. Warto wymieszać ją z prażonymi jabłkami, orzechami i miodem, aby uzyskać smakowity deser przypominający nieco arabskie słodycze.
Błonnik prosto z ciasteczka
Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów. Są źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości i zapobiega podjadaniu. Osoby na diecie powinny dbać o to, by ich jadłospis był bogaty w ten składnik. Można to zrobić w bardzo smaczny sposób – piekąc ciasteczka z płatkami owsianymi.
Małe i pożywne idealnie sprawdzą się jako podwieczorek, ale równie dobrze można je zjeść na drugie śniadanie w pracy. Do zdrowych ciasteczek owsianych warto dodać naturalne masło orzechowe, suszone owoce, nasiona, pestki oraz orzechy. Dzięki tym składnikom deser zamieni się w przekąskę pełną wartości odżywczych.
Orzechy zamiast mąki
Biała pszenna mąka to składnik, którego należy unikać, będąc na diecie. Jest też wykluczona z żywienia osób z nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten. Nie musi to jednak oznaczać pożegnania z ciastami. Mielone orzechy idealnie sprawdzą się jako mąka w wielu przepisach na słodkości. Nie zawierają glutenu, dostarczają witamin i minerałów, a dzięki nim wypieki są wilgotne i bardzo aromatyczne.
Do pieczenia można wykorzystać mielone migdały, orzechy laskowe, włoskie czy pekany. Są dostępne w sklepach spożywczych, ale można je też zmielić w domu przy pomocy blendera. Warto wcześniej uprażyć je, aby wydobyć niezwykły zapach. Przygodę z orzechowymi wypiekami warto rozpocząć od prostego ciasta cytrynowego z mielonymi migdałami.
Odchudzony sernik
Tradycyjny sernik to nie najlepszy wybór w czasie diety. Spód z kruchego ciasta z masłem, masa serowa z tłustego twarogu, jajek i śmietanki oraz wierzch udekorowany czekoladą nie są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki. Ulubione ciasto można jednak przygotować w bardziej dietetycznej wersji i cieszyć się jego smakiem bez żalu.
Wystarczy zrezygnować ze spodu, a do przygotowania masy serowej użyć chudego twarogu oraz stewii. Aby sernik nie był mdły, można dodać sok i skórkę z cytryny lub ziarenka wanilii. Zamiast słodkiej, czekoladowej polewy, lepiej wybrać sos z owoców (świeżych lub mrożonych).
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze