Jak przygotować stek z tuńczyka?
![Redakcja WP Fitness](https://i.wpimg.pl/O/20x20/m.fitness.wp.pl/avatar-wp-fitness-d4927f45f54c05.png)
Mięso z tuńczyka cenione jest niemal na całym świecie. Ryba o niskiej kaloryczności i jednocześnie wysokiej zawartości białka sprawdzi się w jadłospisie każdego, zarówno sportowców, jak i osób na diecie. Sam tuńczyk natomiast wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i szeregiem cennych właściwości zdrowotnych. Jak usmażyć stek z tuńczyka?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Tuńczyk — wartości odżywcze
Tuńczyk to gatunek ryby drapieżnej z rodziny makrelowatych. Występuje on w akwenach Oceanu Atlantyckiego, Spokojnego i Indyjskiego. Jego naturalnym środowiskiem są również chłodniejsze rejony wód Morza Północnego i Morza Barentsa.
Na świecie znajdziemy wiele odmian tuńczyka. W Polsce najczęściej spotykamy trzy z nich: tuńczyka białego, żółtopłetwego i pasiastego, nazywanego bonito. Jakie wartości odżywcze ma tuńczyk? W 100 g świeżego tuńczyka znajduje się ok. 108 kcal, 23,4 g białka oraz 0,9 g tłuszczu. W 100 gramach mięsa z tuńczyka znajdziemy aż 243 mg kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, selen, fosfor oraz magnez.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Tuńczyk — właściwości zdrowotne
Ze względu na zawartość minerałów i witamin, tuńczyk wyróżnia się wieloma cennymi właściwościami zdrowotnymi. Jest on bogaty w witaminę D, która w ludzkim organizmie pełni niezwykle istotną rolę. Uczestniczy w procesie wchłaniania wapnia i fosforu, dzięki czemu odpowiada za kształtowanie się kości. Witamina D pozytywnie wpływa na samopoczucie i sen, zapobiega nadciśnieniu oraz chorobom serca, a także wykazuje korzystne działanie na układ odpornościowy.
Tuńczyk jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które przede wszystkim pozytywnie oddziałują na pracę mózgu i układu nerwowego. Omega-3 mają też przeciwzapalne działanie, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają pracę układu sercowo-naczyniowego, poprawiają kondycję skóry oraz zwiększają odporność na infekcję.
Mięso z tuńczyka bogate jest również w witaminy B. W tiaminę, która pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i immunologiczny. Dodatkowo pomaga ona w utrzymaniu funkcji poznawczych. W tuńczyku znajduje się także niacyna (wit. B3) mająca znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Niacyna działa jak silny przeciwutleniacz, obniża poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz ma udział w utrzymaniu dobrego samopoczucia.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Tuńczyk jest także cennym źródłem witaminy B6 wspomagającej leczenie anemii, utrzymującej odpowiednie ciśnienie krwi i skurcze mięśni. Dodatkowo wit. B6 pomaga ładzić skutki długotrwałego przyjmowania leków.
Rtęć w tuńczyku. Czy tuńczyk jest zdrowy?
Badania naukowe wskazują na to, że tuńczyk jest jedną z ryb o największej zawartości rtęci. Gromadzona jest ona w postaci metylortęci, która przenika barierę krew-łożysko i może negatywnie wpływać na rozwój zarówno płodu, jak i niemowlęcia. Trzeba jednak wiedzieć, że zawartość rtęci w rybach jest regulowana i wynosi 0,5–1,0 mg na 1 kg świeżej ryby. Wobec tego wszystkie ryby dopuszczone do sprzedaży w Polsce muszą spełniać te normy. Zaleca się jednak, aby sięgać po tuńczyka nie częściej niż 1–2 razy w tygodniu. Niektórzy przyjmują również, że bezpieczna częstotliwość spożywania tuńczyka to 3–4 razy w tygodniu.
Stek z tuńczyka — jak go przygotować?
Co ciekawe, stek z tuńczyka można spożywać zarówno na surowo, jak i w wersji smażonej czy pieczonej. Aby zrobić stek w tradycyjnej wersji smażonej potrzebne będzie mięso o grubości ok. 2 cm. Na początku myjemy rybę i osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy tuńczyka solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą. Mięso z tuńczyka samo w sobie jest smaczne, dlatego też nie zaleca się używania dużej ilości przypraw.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Tak przygotowanego tuńczyka odstawiamy na około godzinę. Steka smażymy na patelni grillowej, którą musimy dość mocno rozgrzać. Wystarczą około 2 minuty na każdą stronę mięsa, aby stek był surowy wewnątrz i chrupiący na zewnątrz. Na końcu możemy skropić go cytryną.
Mięso z tuńczyka możemy również upiec w piekarniku. Wystarczy owinąć go w folię aluminiową i piec w 190 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.
Z czym podawać stek z tuńczyka?
Stek z tuńczyka tak naprawdę będzie komponował się dobrze z różnymi dodatkami. Doskonale pasują do niego pieczone warzywa, np. brokuły, szparagi, kalafior czy cukinia. Możemy podać go z warzywami ugotowanymi na parze, np. fasolką szparagową. Do steka z tuńczyka pasować będą też świeże warzywa skropione oliwą i cytryną. Jako źródło węglowodanów, do mięsa możemy ugotować ryż jaśminowy lub basmati, albo zaserwować pieczone ziemniaczki.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Trening bicepsów — jakie ćwiczenia wykonywać? (FABRYKA SIŁY)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze