Pasta kanapkowa w kozim wydaniu
ANGELIKA BOROWSKA • dawno temuMateriał producenta SpecjałyRegionu.pl
Dzień po dniu szukamy nowych przepisów. Eksperymentujemy. Miksujemy. Tworzymy coś z niczego. Gotujemy ściśle według przepisu lub traktujemy go jako kanwę, która służy nam do stworzenia dania, pod którym możemy podpisać się bez wyrzutów sumienia. Dla wszystkich poszukujących nowych smaków, jak i tych, którzy lubują się w klasyce naszej kuchni, mamy dzisiaj coś prostego, szybkiego oraz zdrowego. Czego chcieć więcej, prawda? Nie przedłużając, zapraszamy na pastę!
Pasta kanapkowa z koziego twarogu z wędzonym pstrągiem
Składniki dla 4 osób (lub dla dwóch łakomczuchów:) ):
1. 250 g wędzonego pstrąga,
2. 1 opakowanie koziego twarogu wiejskiego (200 g),
3. 1 łyżka koziego jogurtu,
4. pęczek szczypiorku,
5. sól, pieprz.
Składniki na miejscu? Super. Czas zakasać rękawy i do dzieła!
Sposób przygotowania:
Najważniejsze na początku: obierz pstrąga ze skóry i ości. Dla pewności, sprawdź dwa razy, czy cała ryba jest czysta. W końcu ość w gardle to nic przyjemnego. Następnie oczyszczone mięso pstrąga przełóż do miski, dodaj twaróg, jogurt oraz posiekany szczypiorek. Całość rozdrobnij widelcem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz oczywiście użyć innych przypraw, Ty tu rządzisz! Według nas, gotowa pasta smakuje najlepiej w połączeniu z żytnim pieczywem w akompaniamencie świeżych warzyw, np. ogórka, pomidora lub rzodkiewki. Chociaż oczywiście możesz postawić tutaj na swoje ulubione warzywa, śmiało! W końcu jesteśmy tu po to, aby zachęcać Was do kulinarnych eksperymentów i podążania nie wytyczonymi szlakami kulinarnymi.
Wystarczy tego pisania. Pora jeść.
Smacznego!
Specjalne podziękowania dla Jakuba Kuronia, który jest autorem powyższego przepisu.
Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Certyfikat ten przyznawany jest produktom wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania. Po więcej informacji, przepisów oraz porad żywieniowych zapraszamy na www.specjalyregionu.pl
Materiał producenta SpecjałyRegionu.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze