Serotonina na depresję, dobry sen oraz pamięć. Jakie produkty ją zawierają oraz co warto wiedzieć o tym związku chemicznym?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuSerotonina to bardzo ważny związek chemiczny, który wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jego niedobory lub zaburzenia prowadzą do wielu dysfunkcji i problemów zdrowotnych. Czym dokładnie jest serotonina i jakie produkty mogą uzupełnić jej niedobór? Serotonina to organiczny związek chemiczny. Ta biogenna amina powstaje z aminokwasu egzogennego – tryptofanu. Jest ona bardzo ważnym neuroprzekaźnikiem w układzie nerwowym i wpływa na nasz cały organizm. Duża zawartość tego związku chemicznego w organizmie działa na poprawę nastroju, natomiast jego niski poziom wiązany jest z pojawieniem się depresji. Wiele badań naukowych wskazuje, że małe zasoby tryptofanu wpływają na zły nastrój oraz rozdrażnienie. Biorąc pod uwagę, że jest to prekursor serotoniny, to także potwierdzenie, że ten związek przyczynia się do określonego do kiepskiego samopoczucia.
Serotonina a percepcja
Serotonina działa nie tylko na samopoczucie, ale także na inne obszary ciała. Naukowcy wykazali, że oddziałuje na te obszary mózgu, które odpowiadają za pamięć i percepcję. Oznacza to tyle, że zapobiega zaburzeniom świadomości i pamięci.
Serotonina a układ pokarmowy
Znaczna część serotoniny transportowana jest do jelit oraz żołądka. Kiedy jemy posiłek, jest uwalniana i kontroluje przesuwanie pokarmu przez przewód pokarmowy poprzez skurcze, które powoduje. Brak odpowiedniego poziomu tego związku organicznego ma swoje konsekwencje, takie jak np. zaparcia, zespół jelita drażliwego oraz biegunki.
Serotonina a sen
Serotonina odgrywa także szczególną rolę w kontrolowaniu rytmu okołodobowego, czyli zegara biologicznego. Poziom serotoniny spada w nocy, wzrasta w ciągu dnia. Badania nad tym zagadnieniem pokazały, że ten związek chemiczny łagodzi fazę snu REM oraz uzupełnia noradrenalinę po przebudzeniu.
Serotonina ma także rozpoznany wpływa na:
- oddychanie,
- tętno i skurcze serca,
- krzepnięcie krwi,
- libido.
Produkty bogate w serotoninę
Orzech szary
Jest krewnym orzecha włoskiego, ma spore pokłady tego organicznego związku chemicznego. W 1 gramie jest aż 398 mikrogramów. Inne rodzaje orzechów również ją zawierają, choć w trochę mniejszych ilościach.
Ananas
Owoce te są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. 1 gram zawiera około 17 mikrogramów serotoniny. Oprócz tego ma także bromelinę, czyli mieszaninę enzymów, które mają silne właściwości przeciwzapalne.
Banany
Zawierają w sobie dosyć sporą dawkę serotoniny. W 1 gramie tego owocu znajdziemy 15 mikrogramów tego związku chemicznego.
Kiwi
Ten popularny owoc zawiera w sobie wiele antyoksydantów. Dodatkowo w 1 gramie kiwi znajduje się około 6 mikrogramów serotoniny. Badania nad właściwościami kiwi wykazały, że jedzone regularnie pozytywnie działa na sen.
Śliwki
Śliwki zawierają w 1 gramie około 5 mikrogramów serotoniny. Oprócz tego są bardzo dobrym źródłem witaminy C.
Pomidory
Warzywa w swojej naturze zawierają mniejsze pokłady serotoniny niż owoce. Pomidory mają jej jednak najwięcej.
Gorzka czekolada
Nie jest przypadkiem, że wiele osób, kiedy jest w złym nastroju, sięga po słodkości, a w tym po czekoladę. Dzieje się tak, ponieważ czekolada wpływa na poziom serotoniny w organizmie. Jeśli chcesz uzyskać najlepsze efekty, wybieraj czekoladę z dużą zawartością kakao. Im wyższa zawartość kakao, tym więcej serotoniny.
Inne produkty, które zawierają serotoninę
Zielona herbata
Nie zawiera serotoniny, ale za to reguluje jej poziom w organizmie. Dzieje się tak dzięki obecności teaniny, która jest związkiem chemicznym z grupy a-aminokwasów. Wpływa ona na pobudzenie neuroprzekaźników w mózgu, łącznie z serotoniną oraz dopaminą.
Probiotyki
Mają również wpływ na poziom tego związku chemicznego w naszym organizmie. Probiotyki oddziałują na florę bakteryjną w jelitach. Dbają, aby złe bakterie nie dominowały, a tym samym nie obniżały poziomu hormonu szczęścia.
Produkty bogate w witaminę B6
Witamina B6 pomaga przekształcać tryptofan w serotoninę. Zatem jedzenie produktów bogatych w tę witaminę spowoduje lepsze samopoczucie. Jakie produkty mają jej najwięcej? Ciecierzyca, ryż, wątróbka, szpinak, owoce morza, mango oraz arbuz.
Jeżeli nie chcemy doprowadzić do obniżenia poziomu tego związku chemicznego, nie powinniśmy spożywać alkoholu. Oprócz tego powinniśmy unikać płynów oraz potraw słodzonych słodzikami lub innymi substytutami cukru, np. aspartamem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze