Dietetyczna czekolada - czekolada w diecie osoby odchudzającej się
Jeżeli jesteśmy na diecie odchudzającej, od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na zjedzenie słodyczy. Wówczas najlepiej sięgnąć po kawałek gorzkiej czekolady. Tabliczka o zawartości co najmniej 70 proc. kakao ma mniej tłuszczu niż mleczna czekolada. Ponadto wyróżnia się niższym indeksem glikemicznym. Kilka kawałków gorzkiej czekolady nie wywoła zatem ataku wilczego głodu. A jakie dietetyczne desery z wykorzystaniem czekolady możemy przygotować? To m.in. dietetyczna czekolada bez mleka czy zdrowy krem czekoladowo-orzechowy.
Oreo fit
Wielbiciele ciasteczek mogą przygotować te słodkości w domowym zaciszu w wersji fit. Te własnej roboty słodkości są łatwe do wykonania, więc ich produkcja nie zajmuje wiele czasu.
Co ciekawe, do ich przygotowania nie będziemy potrzebować piekarnika, a jedynie lodówki. Jak zrobić czekoladowo-kokosowo-orzechowe ciasteczka?
Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy
Krem czekoladowo-orzechowy w wersji fit brzmi jak oksymoron, ale ten przepis dowodzi, że nawet na diecie odchudzającej nie musimy rezygnować ze słodkości.
Co więcej, przygotowany samodzielnie krem będzie zdrowy, bogaty w witaminy i minerały. To zasługa wykorzystanych do jego produkcji składników: orzechów laskowych i kakao. Jak go przygotować i do czego wykorzystać?
Czekoladowe trufelki z nutą migdałową
Idealne trufle są na zewnątrz delikatnie twarde, a w środku kryją miękką masę. Niewielkie kuleczki można przygotować na wiele różnych sposobów — z nutą chilli, z posypką z migdałów lub nutą kokosa.
Jak zrobić trufle we własnej kuchni? Swój sposób na ten czekoladowy smakołyk zdradza Agata Struzik.
Dietetyczna czekolada bez mleka domowej roboty
Jeżeli nie lubimy mleka albo nie możemy go spożywać, wypróbujmy przepis na domową czekoladę bez użycia tego produktu. Smakołyk wzbogacono o owoce suszone i orzechy, takie jak śliwki, rodzynki i migdały.
Jak przygotować tabliczkę czekolady w warunkach domowych? Okazuje się, że jest to dużo łatwiejsze, niż zwykło się wydawać.
Brownie z batatem i rodzynkami
Ciasta, do wykonania których wykorzystuje się warzywa, nie są już nowością. W ten nurt kulinarny wpisuje się czekoladowe brownie z batatem.
Do dekoracji wykorzystano płatki migdałów i płynną czekoladę. Ten przepis dowodzi, że dobrymi cukiernikami są nie tylko kobiety, ale i mężczyźni.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze