Krem czekoladowy fit - oto przepis na naturalny krem czekoladowo-orzechowy
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 5 komentarzyKochasz czekoladę? Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku kostek lub łyżki pysznego kremu z dodatkiem orzechów laskowych? Nawet na diecie nie musisz rezygnować ze słodkiej przyjemności. Możesz samodzielnie przygotować krem czekoladowy fit.
Zdrowsza wersja czekoladowej klasyki
Czy naturalny krem czekoladowy, podobny do tego dostępnego w sklepach, może być zdrowy? Tak!
To zasługa orzechów laskowych, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Lekarze polecają je osobom zagrożonym chorobami krążenia, a także tym, którzy zmagają się z anemią.
Do słodkiego smarowidła dodaje się kakao, które obfituje w bezcenne dla zdrowia przeciwutleniacze. W domowej wersji wykorzystaj także olej kokosowy, który ułatwia odchudzanie i dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Krem musi być słodki — ale nie od zwykłego białego cukru! Lepiej zastosować naturalny słodzik, taki jak miód, syrop klonowy, stewia czy ksylitol.
Przepis na krem czekoladowo-orzechowy
Składniki:
- 250 g orzechów laskowych,
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego lub pasty z wanilii,
- ¼ szklanki naturalnego kakao,
- ¼ szklanki syropu klonowego (lub innego wybranego słodzika),
- duża szczypta soli morskiej,
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego,
- ½ szklanki mleka (może być roślinne).
Orzechy warto podprażyć — na suchej patelni albo w piekarniku przez kilka minut. Od razu położyć na ściereczce i pocierając usunąć ciemną skórkę. Orzechy przełożyć do blendera lub malaksera i miksować, aż powstanie masa o konsystencji masła orzechowego. Następnie dodać resztę składników i dokładnie zmiksować, aż wszystko się połączy. Jeśli lubisz krem z dodatkiem orzechów, na koniec dodaj garść drobno posiekanych laskowych.
Jak wykorzystać krem czekoladowo-orzechowy?
Zdrowy krem orzechowy, a w zasadzie krem czekoladowo-orzechowy można wykorzystać na wiele sposobów. Najprościej posmarować nim pełnoziarniste tosty, naleśniki czy placuszki. Można dodawać je do koktajli, owsianki oraz jako składnika do ciast i deserów.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze