Krem czekoladowy fit - oto przepis na naturalny krem czekoladowo-orzechowy
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 5 komentarzyKochasz czekoladÄ™? Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku kostek lub Å‚yżki pysznego kremu z dodatkiem orzechów laskowych? Nawet na diecie nie musisz rezygnować ze sÅ‚odkiej przyjemnoÅ›ci. Możesz samodzielnie przygotować krem czekoladowy fit.
Zdrowsza wersja czekoladowej klasyki
Czy naturalny krem czekoladowy, podobny do tego dostępnego w sklepach, może być zdrowy? Tak!
To zasługa orzechów laskowych, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Lekarze polecają je osobom zagrożonym chorobami krążenia, a także tym, którzy zmagają się z anemią.
Do sÅ‚odkiego smarowidÅ‚a dodaje siÄ™ kakao, które obfituje w bezcenne dla zdrowia przeciwutleniacze. W domowej wersji wykorzystaj także olej kokosowy, który uÅ‚atwia odchudzanie i dostarcza nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych. Krem musi być sÅ‚odki — ale nie od zwykÅ‚ego biaÅ‚ego cukru! Lepiej zastosować naturalny sÅ‚odzik, taki jak miód, syrop klonowy, stewia czy ksylitol.
Przepis na krem czekoladowo-orzechowy
Składniki:
- 250 g orzechów laskowych,
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego lub pasty z wanilii,
- ¼ szklanki naturalnego kakao,
- ¼ szklanki syropu klonowego (lub innego wybranego słodzika),
- duża szczypta soli morskiej,
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego,
- ½ szklanki mleka (może być roślinne).
Orzechy warto podprażyć — na suchej patelni albo w piekarniku przez kilka minut. Od razu poÅ‚ożyć na Å›ciereczce i pocierajÄ…c usunąć ciemnÄ… skórkÄ™. Orzechy przeÅ‚ożyć do blendera lub malaksera i miksować, aż powstanie masa o konsystencji masÅ‚a orzechowego. NastÄ™pnie dodać resztÄ™ skÅ‚adników i dokÅ‚adnie zmiksować, aż wszystko siÄ™ poÅ‚Ä…czy. JeÅ›li lubisz krem z dodatkiem orzechów, na koniec dodaj garść drobno posiekanych laskowych.
Jak wykorzystać krem czekoladowo-orzechowy?
Zdrowy krem orzechowy, a w zasadzie krem czekoladowo-orzechowy można wykorzystać na wiele sposobów. Najprościej posmarować nim pełnoziarniste tosty, naleśniki czy placuszki. Można dodawać je do koktajli, owsianki oraz jako składnika do ciast i deserów.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze