Zdrowe słodycze - najlepsze przepisy dla dzieci i dla dorosłych
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuZdrowe słodycze są doskonałą alternatywą dla tych gotowych, kupnych w sklepie zawierających różne chemiczne dodatki. Jakie zdrowe słodycze można zrobić bez pieczenia, a jakie pieczone w piekarniku? Zobacz przepisy!
Zdrowe słodycze — przepisy
Czekoladowe muffinki bez cukru
Czekoladowe babeczki są doskonałe do podania na domowej imprezie, ale też można je zabrać na wynos. W dodatku ich przygotowanie nie zajmuje wcale zbyt dużo czasu.
Składniki:
• banan – 2 sztuki
• jaja – 2 sztuki
• mąka pełnoziarnista – szklanka (ok. 130–140 g)
• kakao – 3 łyżki
• proszek do pieczenia – pół łyżeczki
• soda oczyszczona – pół łyżeczki
• olej – 2 łyżki
• mleko – 1/3 szklanki
• ksylitol – 2 łyżki
• czekolada gorzka – 30 g
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksuj. Czekoladę posiekaj i dodaj do zmiksowanych składników. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę do papierowych foremek do pieczenia muffinek i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 25–30 minut. Po wyjęciu ostudź.
Ciasteczka cynamonowe
Pyszne, kruche, łatwe w przygotowaniu i oczywiście w dietetycznej wersji — poznaj przepis na ciasteczka cynamonowe.
Składniki:
• 300 g mąki pełnoziarnistej
• 150 g masła
• 100 g zmielonego ksylitolu
• łyżka cynamonu
• 1 łyżka przyprawy do piernika
• 1 jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki — tj. mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i przyprawy (cynamon, przyprawa do piernika) połącz w dużej misce. Schłodzone masło pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj ze składnikami w misce. Dodaj jajko i wyrabiaj ciasto rękami. Rozwałkuj, a następnie powycinaj różne kształty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez około 10–15 minut — do czasu, aż ciasteczka się zarumienią.
Zdrowe słodycze przepisy bez pieczenia
Odchudzone ptasie mleczko
Klasyczne ptasie mleczko należy do słodyczy, którym ciężko się oprzeć. Lekka pianka z chrupiącą czekoladą to przysmak idealny na każdą okazję. Uwielbiają go dzieci i dorośli. W standardowej wersji jest jednak dość kaloryczny, ale okazuje się, że można przygotować dietetyczną alternatywę.
Składniki:
• 600 ml mleka,
• 600 g jogurtu naturalnego gęstego light,
• 35 g żelatyny
• 70 g odżywki białkowej — śmietankowej lub waniliowej,
• 5 łyżek ksylitolu lub stewii,
• ¾ tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej 600 ml mleka. Gotuj do czasu, aż stanie się ciepłe (nie gorące) i dodaj żelatynę oraz ksylitol. Całość dokładnie mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia. W tym czasie do dużej miski wlej jogurt naturalny, wsyp odżywkę białkową i dokładnie zblenduj. Ostudzone mleko wymieszaj z jogurtem i ubij mikserem przez 3 minuty (lub dłużej), tak by masa się napowietrzyła. Przygotuj foremkę o wymiarach 22×29 cm i wyłóż ją folią spożywczą. Wlej do formy masę i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij piankę z lodówki i pokrój na kawałki. W tym czasie rozpuść czekoladę w garnuszku. W rozpuszczonej czekoladzie obtocz piankę i ponownie włóż wszystko do lodówki — aż do zastygnięcia.
Baton kokosowy w stylu Bounty
Składniki:
• 10 łyżek wiórków kokosowych,
• 3 łyżki miodu,
• 3 łyżki oleju kokosowego,
• 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
• 1 łyżeczka nasion chia,
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
• 3–4 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz czekolady. Włóż wszystko do płaskiego naczynia i delikatnie ugniataj na gładko. Ugniecione włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po 15 minutach wyjmij i odkrój masę kokosową od krawędzi. Zrób to delikatnie, a następnie wyłóż z naczynia. Pokrój na mniejsze kawałki i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Następnie znów włóż do lodówki na 30 minut.
Zdrowe słodycze bez cukru
Zdrowe słodycze bez cukru można kupić także w kawiarniach i restauracjach. Coraz bardziej popularne są miejsca, w których proponuje się domowe wypieki ze zdrowych składników. W kawiarniach można zjeść ciastka, ciasta i batony, a nawet torty bez cukru, które słodzone są zdrowymi zamiennikami cukru, np. ksylitolem czy stewią. Mąkę pszenną można zamienić na kokosową, jaglaną, orkiszową czy migdałową. Takie miejsca doceniają także alergicy, którzy mogą zjeść ciasto bez glutenu i laktozy, ponieważ krowie mleko często jest zastępowane mlekiem kokosowym, owsianym, migdałowym czy też sojowym.
Zdrowe słodycze ze sklepu
Zdrowe słodycze to jednak nie tylko te przygotowane samodzielnie w domu. Oczywiście te robione samemu mają tę przewagę, że zna się dokładnie ich skład, a także pochodzenie składników. Jeśli jednak nie mamy czasu na kulinarne eksperymenty lub po prostu nie lubimy gotować, można wybrać łatwiejszą opcję. Obecnie zdrowe słodycze bez cukru i pozbawione innych substancji chemicznych można kupić w wielu sklepach — zarówno stacjonarnych, jak i internetowych.
DD
Rozgrzewka — jak prawidłowo wykonać rozgrzewkę? (FABRYKA SIŁY)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze