Najzdrowsze zupy świata - jaka jest najzdrowsza zupa?
![Sylwia Stachura](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/sylwiafoto-27b55671d267619dc37dc.jpg)
Czy zupy są zdrowe? To oczywiste. Są lekkie, rozgrzewające i zdrowe - nie powinniśmy rezygnować z zup w codziennym menu. Dostarczają witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Odpowiednio przygotowane nie zawierają zbyt wielu kalorii, a przy tym są sycące. Poniżej poznacie najzdrowsze zupy świata.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Całe szczęście, Polacy uwielbiają to danie — z badań wynika, że statystycznie każdy z nas zjada ponad 100 litrów zup rocznie. Aż 44 proc. codziennie spożywa na obiad zup- – podaje Instytut Filozofii i Socjologii PAN. Jakie są nasze ulubione rodzaje? Jakie zupy są najzdrowsze? Czy istnieje najzdrowsza zupa na świecie?
Polska pomidorowa
Pomidorowa to smak dzieciństwa i jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Z makaronem, ryżem, w formie kremu i z egzotycznymi dodatkami – istnieje wiele sposobów na przygotowanie tej zupy.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Pomidorówka jest zdrowa, ponieważ jej główny składnik — pomidory — zyskują podczas obróbki termicznej. Ugotowane warzywa mają więcej likopenu niż surowe. To silny przeciwutleniacz, który chroni przed chorobami serca i nowotworami, a także hamuje procesy starzenia się organizmu.
Japońska zupa miso
Uznawana za jedną z najzdrowszych potraw na świecie, najzdrowszych zup na świecie. Podstawą zupy jest pasta miso, która powstaje ze sfermentowanej soi. To dzięki niej talerz japońskiego przysmaku dostarcza organizmowi porcji probiotyków i witamin, które wzmacniają odporność. Wspomaga też układ trawienny. Uważa się, że to właśnie dzięki zupie miso w Japonii (gdzie je się ją również na śniadanie) żyje tak wielu stulatków.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przygotowuje się ją na bazie bulionu rybnego i pasty miso. Dodaje się też tofu, sezonowe warzywa, wodorosty oraz ryby. Wszystkie składniki do przygotowania miso bez trudu znajdziesz w sklepach z orientalną żywnością.
Francuska cebulowa
Miseczka gorącej cebulowej to najlepszy sposób na pozbycie się objawów przeziębienia. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo łatwe — wystarczy dobrej jakości bulion wołowy, trochę wytrawnego białego wina oraz dużo cebuli. To właśnie dzięki temu warzywu zupa ma lecznicze właściwości.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Cebula działa bakteriobójczo, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi kaszel, wzmacnia odporność oraz udrażnia zatkany nos. Jest źródłem minerałów (m.in. cynku, magnezu, potasu), a także witamin, czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.
Przygotowując zupę cebulową, należy uważać na dodatki — śmietana, grzanki z chleba z żółtym serem oraz mąka to składniki, które zmieniają prozdrowotne danie w bombę kaloryczną.
Minestrone z Sardynii
Amerykański odkrywca Dan Buettner, autor książki „Niebieskie strefy”, przez wiele lat podróżował do miejsc, w których ludzie żyją najdłużej. Chciał wiedzieć, co sprawia, że niektórzy z nas cieszą się zdrowiem i dożywają sędziwej starości. Poszukiwania bohaterów do książki zawiodły go na Sardynię.
NAJSKUTECZNIEJSZE DIETY
Mieszkańcy wyspy praktycznie codziennie jedzą wyjątkową zupę, którą uważa się za eliksir długowieczności. Minestrone, czyli zupa z warzyw i roślin strączkowych, stanowi źródło antyoksydantów, błonnika, białka, witamin i związków mineralnych.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najważniejsze są świeże warzywa – Sardyńczycy dodają produkty, na które aktualnie trwa sezon. Właśnie dlatego minestrone o każdej porze roku smakuje inaczej. Do zupy dodaje się różne rodzaje fasoli, ciecierzycę, cebulę, czosnek, marchew, seler naciowy, pomidory, ziemniaki, koper włoski. Składniki podsmaża się na dużej ilości oliwy z oliwek extra vergine, doprawia pieprzem, solą morską, świeżymi ziołami (bazylią, natką pietruszki) i parmezanem. Do zupy trafia też włoski makaron z pszenicy durum.
Pożywne i sycące danie idealnie sprawdzi się na lunch. Warto wypróbować sardyńską recepturę, która podobno odpowiada za dobre samopoczucie i kondycję mieszkańców wyspy.
Uzdrawiający rosół
Polecany przez mamy i babcie na wszelkie dolegliwości rosół to rzeczywiście uzdrawiająca zupa. Nie bez powodu znany jest jako penicylina w garnku — to potwierdzone naukowo.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Doktor Stephen Rennard z uczelni medycznej w Nebrasce podawał rosół przyrządzony według receptury babci grupie przeziębionych uczestników. Okazało się, że jedząc tradycyjną zupę, chorzy szybciej wracali do zdrowia. Rosół szczególnie dobrze wpływa na górne drogi oddechowe – łagodzi katar, udrażnia nos i ułatwia swobodne oddychanie.
Zupa na bazie mięsa i warzyw świetnie rozgrzewa, dostarcza minerałów (np. potasu), a także witamin. Warto posypać rosół świeżą natką pietruszki, która zawiera dużo wzmacniającej organizm witaminy C.
Zupa z dyni
Zupa krem z dyni to jesienny hit, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również pozytywnie wpływa na zdrowie. Pomarańczowy miąższ jest źródłem wielu składników — witaminy A, C i E, a także minerałów. Co ważne, dynia nie traci wartości odżywczych w trakcie gotowania czy pieczenia, stanowi więc warzywo idealne do przygotowywania zup.
Krem z dyni warto przyprawić rozgrzewającą papryczką chili, imbirem i czosnkiem. Te trzy składniki mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne. Idealnie sprawdzą się więc jesienią i zimą, gdy jesteśmy narażeni na infekcje. Razem z dynią tworzą kombinację, która naturalnie wzmacnia organizm i pomaga ustrzec się przed chorobami.
Zupa z buraków
Buraki to niedoceniane warzywa. Szkoda, ponieważ są prawdziwą skarbnicą prozdrowotnych substancji. Zawierają kwas foliowy, witaminę C, żelazo, potas, magnez i wapń. Znajdująca się w czerwonych bulwach betanina niszczy wirusy, działa wykrztuśnie i łagodzi ból gardła.
Zupa na bazie buraków rozgrzewa i wzmacnia odporność. Barszcz to danie dla wszystkich, którzy odczuwają osłabienie. Likwiduje oznaki zmęczenia, dodaje energii i poprawia nastrój. Nie przepadasz za tradycyjnym barszczem? Eksperymentuj z burakami i przygotuj zupę krem. Świetnie smakuje posypana serem feta.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze