Dieta kapuściana – na czym polega?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeDieta kapuściana to inaczej dieta Kwaśniewskiego lub dieta prezydencka, której głównym składnikiem jest zupa kapuściana przygotowana z kapusty włoskiej i innych jarzyn. Warzywo to jest bogate w błonnik, składniki mineralne i witaminę C. Dzięki tej kuracji odchudzającej w ciągu 7 dni możemy odnotować spadek wagi nawet o 8 kilogramów. Dieta prezydencka powinna być stosowana z umiarem, ponieważ jest uboga w węglowodany, białko, wapń i żelazo.
Co to jest dieta kapuściana?
Głównym założeniem diety kapuścianej jest spożywanie dużych ilości kapusty włoskiej. Warzywo to jest bogate w witaminę C, składniki mineralne oraz błonnik. Jednakże ta dieta jest uboga w węglowodany, białko, a także wapń i żelazo, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego względu należy zachować ostrożność w czasie jej stosowania. Najważniejszym elementem jadłospisu diety kapuścianej jest zupa kapuściana.
Dieta kapuściana jest polecana osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów w niedługim czasie (nawet 8 kilogramów w ciągu tygodnia). Niestety, menu jest monotonne, dlatego bardzo łatwo i szybko można zniechęcić się do jej kontynuowania.
Przeciwwskazaniem do stosowania diety kapuścianej są dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz niski poziom odporności organizmu. Kuracja odchudzająca jest inaczej nazywana dietą Kwaśniewskiego lub dietą prezydencką (podobno stosował ją prezydent RP Aleksander Kwaśniewski).
Jak przygotować zupę kapuścianą?
Do przygotowania zupy kapuścianej oprócz kapusty włoskiej (można ją zastąpić białą kapustą) potrzebujemy kilku innych warzyw. Niezbędna jest cebula ze szczypiorem (6 sztuk), zielona papryka (2 sztuki), marchew (4 sztuki), pomidory (10 sztuk) i seler naciowy. Wszystkie warzywa należy pokroić w kostkę. Do przyprawienia zupy kapuścianej stosuje się takie przyprawy jak: pieprz, koperek, pietruszka i curry. Ewentualnie można dodać bazylię lub estragon. Do przyprawienia tej zupy nie stosuje się soli. Czas gotowania wynosi około 20 minut (warzywa muszą zmięknąć). Zupę kapuścianą należy przechowywać w lodówce.
Powinniśmy przygotować tyle litrów zupy, aby wystarczyła na cały czas kuracji odchudzającej. Należy pamiętać, że dieta kapuściana nie powinna trwać dłużej niż tydzień. Zupę należy jeść co najmniej raz dziennie, ale można ją spożywać w dowolnych ilościach i o każdej porze dnia. Na pierwszym etapie diety oprócz zupy można jeść wybrane owoce i warzywa na odchudzanie, dopiero w środku kuracji wprowadza się (w ograniczonych ilościach) chude ryby i mięso.
Aby dieta kapuściana była skuteczna, należy przestrzegać ściśle jej zaleceń, a więc jeść jedynie to, co zawiera zalecane menu kapuściane. W celu przeciwdziałania efektowi jo-jo po zakończeniu diety należy nadal wprowadzać zupę prezydencką do codziennego jadłospisu. Ponadto trzeba zdrowo i racjonalnie odżywiać się i nie powracać do złych nawyków żywieniowych.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze