Kawa z awokado, która odchudza i podkręca metabolizm
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzKawa z dodatkiem awokado to propozycja dla osób, którym zależy na zredukowaniu zbędnej tkanki tłuszczowej. Napój ten nie tylko dodaje energii, ale i pobudza metabolizm, dlatego stanowi świetną propozycję dania uzupełniającego śniadanie lub lunch. Jak przygotować tę zdrową kawę o właściwościach odchudzających? Sprawdź, czy kawa z awokado powinna stać się twoim rytuałem.
Lista składników na jedną porcję:
- pół dojrzałego awokado,
- 25 ml zimnej kawy,
- 90 ml mleka migdałowego,
- 3 kostki lodu,
- łyżka miodu,
- łyżeczka cynamonu.
Zobacz też: Jakie są najzdrowsze rodzaje kawy?
Sposób przygotowania:
Obieramy awokado ze skórki. Składniki płynne wlewamy do kielicha miksera, wsypujemy cynamon i wrzucamy kawałki owocu. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Kawa zmieszana z awokado ma kremową konsystencję.
Właściwości kawy z awokado
Właściwości odchudzające tej kawy to zasługa składników: awokado, kawy i cynamonu.
Owoc — choć kaloryczny (dostarcza około 430 kcal) - usprawnia metabolizm. Mimo że zawiera sporo tłuszczów (około 40 gramów w średniej wielkości awokado), to obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin (B6, C, E, K i kwasu foliowego) i składników mineralnych (potasu, miedzi, fosforu, manganu i skwalenu). Awokado nie zawiera cukru. To zdrowa alternatywa dla śmietanki do kawy.
Cynamon również pobudza przemianę materii. Przyprawa ta należy do grona naturalnych spalaczy tłuszczów. Zmniejsza poziom cukru we krwi (gwarantuje brak napadów łaknienia) i odgrywa kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów. Pobudza układ trawienny do bardziej intensywnej pracy.
Zobacz też: Cynamon do kawy? Dlaczego nie!
To zdrowa i naturalna alternatywa dla suplementów odchudzających, które zawierają chrom. Ponadto cynamon jest niskokaloryczny — jedna łyżeczka tej przyprawy dostarcza tylko 6 kcal.
Natomiast kofeina działa nie nie tylko pobudzająco. Dzięki zawartości lipolizy wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Wykazuje też właściwości hamujące łaknienie. Warto pamiętać, że najwięcej kofeiny dostarcza kawa parzona, najmniej espresso — odpowiednio: około 110 mg i 70 mg.
Co ciekawe, kawa z dodatkiem awokado pochodzi z Indonezji. Ten sycący i bogaty w składniki odżywcze napój (kawa mrożona) znany jest tam pod nazwą Es Alpukat. Serwuje się go również jako deser (wówczas dodaje się do niego gałkę lodów). Kawę zmieszaną z awokado można kupić na lokalnym bazarze, w kawiarni i herbaciarni. Za sprawą obecności kofeiny może też być spożywana jako energetyzujący shake.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze