Kawa rozgrzewająca idealna na jesień i zimę. Przepis Anny Lewandowskiej
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuW okresie jesienno-zimowym tracimy znacznie więcej energii oraz trudniej ją uzupełniamy, przez co nasz układ odpornościowy ma znacznie więcej pracy. Można oczywiście wspomagać swój organizm naturalnymi sposobami. Jedną z metod poleca Anna Lewandowska - to kawa rozgrzewająca.Wśród wielu propozycji prozdrowotnych mikstur od Anny Lewandowskiej, ta z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kawy. Trenerka pod zdjęciem kawy napisała: "Dni coraz krótsze, łapiemy coraz mniej słonecznego światła, trudniej o energię i ciepło". Lewandowska doskonale wie, czego potrzebuje nasz organizm o tej porze roku, dlatego warto wypróbować jej przepis na rozgrzewający i pobudzający napój.
Kawa rozgrzewająca Anny Lewandowskiej — przepis
Składniki:
Sposób przygotowania
Na wstępie zagotuj wodę. Następnie dodaj 2 łyżki kawy mielonej, a potem cynamon oraz imbir w proszku. Na koniec wsyp łyżkę kakao. Gotuj wszystko przez około 5 minut. Po tym czasie odstaw kawę na chwilę, aby opadły fusy. Możesz dodać cukier kokosowy. Zamieszaj. Kawa jest już gotowa.
Właściwości kawy rozgrzewającej
Cynamon ma bardzo silne właściwości rozgrzewające. Najlepiej stosować go w okresie jesienno-zimowym, kiedy bardzo łatwo o infekcje. Przyprawa pomoże uporać ci się z bólem gardła. Dzięki sporej dawce przeciwutleniaczy, skróci także czas trwania choroby. Olejek cynamonowy skutecznie zwalcza zakażenia dróg oddechowych, wywoływane przez wirusy i bakterie.
Właściwości kawy rozgrzewającej
O prozdrowotnych właściwościach imbiru wiemy bardzo dużo. W przypadku przeziębień oraz braku energii sprawdza się doskonale. Posiada dużo witamin oraz składników mineralnych. Witaminy A, C, E, B oraz minerały — magnez, sód, fosfor, cynk, żelazo, beta-karoten i wapń. Imbir ma także silne właściwości znieczulające oraz przeciwzapalne.
W kakao znajdziesz silne antyoksydanty, które wzmacniają działanie układu odpornościowego. Jest ono także bogate w związki mineralne takie jak: magnez, żelazo, wapń, chrom, mangan, cynk oraz miedź. Idealnie nadaje się do przygotowywania rozgrzewających napojów oraz poprawia humor.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze