Warzywa i owoce, które schłodzą cię w gorący dzień
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuZa oknem ponad 30 stopni, wszelkimi sposobami próbujesz się ochłodzić, ale twoje starania na nic się nie zdają? Jedyną myślą, która cię prześladuje jest szklanka zimnego napoju i zanurzenie się w chłodnym basenie. O jedzeniu nie chcesz nawet myśleć. Po pierwsze upał zabiera cały apetyt, a poza tym ty i tak nie masz siły, aby przygotować obiad. To ogromny błąd.
Ten artykuł ma 2 strony:
Nawet jeśli nie chce ci się jeść, nie można zapomnieć o jedzeniu, które doda ci energii i pomoże przetrwać najwyższe temperatury. Możesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu! Wybierając te warzywa i owoce, zapewnisz sobie niezbędną dawkę energii, ale też schłodzisz swój organizm. Spróbuj, to naprawdę działa!
Ogórki
Zielone ogórki zawierają aż 97 proc. wody. To z tego powodu powinny zająć stałe miejsce w twojej letniej diecie. Doskonale ugaszą pragnienie jedzone na surowo, ale też sprawdzą się do przygotowania granity, chłodnika czy lemoniady ogórkowej.
Ogórek to najlepsze warzywo w lecie, ponieważ jest niskokaloryczny. 100 g to jedynie 13 kcal. Możesz więc jeść go bez wyrzutów sumienia. Ogórek schłodzi i nawodni cię nie tylko od wewnątrz, ale też od zewnątrz. Plasterki tego schłodzonego warzywa połóż na powieki, a pozbędziesz się opuchlizny i zasinień.
Arbuz
Arbuz to jeden z najbardziej "nawadniających" owoców – zawiera aż 92 proc. wody! Tylko pomyśl o soczystym, zimnym arbuzie na letni podwieczorek! Nie przejmuj się jego słodyczą – w 100 g czerwonego miąższu znajduje się zaledwie 35 kcal. Oprócz nawodnienia i schłodzenia możesz też liczyć na jego właściwości prozdrowotne.
To prawdziwe bogactwo likopenu, który wspiera pracę serca. Arbuz zawiera go więcej niż pomidor. Jednak ważniejszym związkiem, który znajdziemy w miąższu arbuza jest cytrulina, która nie tylko dba o serce, ale uznawana jest też za skuteczny afrodyzjak.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze