Fit sernik na zimno - z truskawkami, malinami, bez pieczenia i w jogurtowej wersji (przepisy)
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuFit sernik w tradycyjnej pieczonej wersji czy na zimno? Z malinami czy truskawkami? A może jogurtowy sernik z jogurtu greckiego? Fit sernik można przygotować na wiele dietetycznych sposobów - wybierz swój ulubiony i jedz go bez wyrzutów sumienia!
Fit sernik z truskawkami
Dietetyczny sernik idealnie komponuje się z dietetycznymi owocami. Truskawki są idealne do deserów — słodkie, soczyste i zawierające małą liczbą kalorii. Zobacz przepis na pyszny truskawkowy sernik bez mąki, tłuszczu i tradycyjnego cukru.
- Składniki:
• 500 g białego serka na sernik o zaw. tłuszczu 0%
• 2 całe jajka
• 1 białko
• 5 łyżek ksylitolu lub stewii
• kilka łyżek otrębów
Na polewę:
• 300 g mrożonych truskawek
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka ksylitolu lub stewii
- Sposób przygotowania:
Ser, jaja i wybrany cukier umieść w dość wysokim naczyniu i krótko zmiksuj mikserem. Miksuj krótko tylko tyle, by składniki się połączyły. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Małą tortownicę posmaruj delikatnie tłuszczem i posyp otrębami. Wylej na to masę serową. Tortownicę z serem nakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 170 stopni. Po upływie 15 minut obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez 45 minut.
Po wyjęciu sernika z piekarnika ostudź go i wstaw do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
W tym czasie rozmroź truskawki w garnku. Rozmrożone wraz z sokiem zagotuj z dodatkiem wybranego cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w kilku łyżkach wody i wlej do truskawek. Mieszaj do czasu, aż powstanie gęsty kisiel. Truskawki wystudź i ułóż na schłodzonym serniku.
Fit sernik na zimno z truskawkami
Alternatywą dla pieczonych ciast jest sernik na zimno przygotowany na bazie jogurtu oraz serka homogenizowanego. Oczywiście, z dużą ilością słodkich truskawek. Pyszny, lekki i dietetyczny!
- Składniki:
• 200 g chudego serka homogenizowanego
• 200 g jogurtu naturalnego
• 350 g truskawek
• 2,5 łyżki żelatyny
• ok. 5 łyżek ksylitolu
- Sposób przygotowania:
Rozpuść żelatynę w ¼ szklanki gorącej wody, a następnie lekko przestudź. Umyj i obierz truskawki, pozostawiając kilka sztuk do dekoracji na wykończenie. Przygotuj miskę i wrzuć do niej truskawki, jogurt, serek i ksylitol. Miksuj całość blenderem do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj. Odstaw na chwilę do lodówki.
Truskawki pokrój w dość cienkie plastry i połowę z nich ułóż na dnie małej formy, np. tzw. "keksówki". Masę truskawkową wylej na ułożone owoce i na wierzchu ułóż odłożone wcześniej truskawki. Teraz już tylko schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc i gotowe.
Fit sernik jogurtowy z malinami
Sernik jogurtowy to ciasto, które łatwo przerobić na dietetyczną wersję. Zamiast mąki pszennej można wykorzystać migdałową, zamiast cukru — ksylitol, a jogurty to doskonałe źródło białka. My proponujemy wersję ciasta jogurtowego z dodatkiem malin — jest nie tylko smaczna, ale i pięknie wygląda.
- Składniki:
Na ciasto:
• 1,5 szklanki mąki migdałowej (lub mielonych migdałów)
• 5 łyżek mleka
Na nadzienie:
• 700g greckiego jogurtu
• 3 jajka
• pół szklanki odżywki białkowej w proszku smakowej — najlepiej waniliowej
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
• 4 łyżeczki ksylitolu
Na polewę
• 1 szklanka malin
• 1–2 łyżki żelatyny w proszku
- Sposób przygotowania:
Przygotuj dużą miskę i wymieszaj w niej mąkę migdałową z 5 łyżkami mleka. Wyłóż masę na spód formy do pieczenia i równo ugnieć.
Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na nadzienie. Posmakuj, czy ma odpowiednio słodki smak — dodaj ksylitolu w razie potrzeby. Przelej nadzienie na ciasto. Rozgrzej piekarnik do 165 stopni i włóż ciasto. Piecz przez 40 — 45 minut, do czasu, aż góra ciasta i brzegi lekko się zarumienią. Gdy ciasto lekko zbrązowieje w piekarniku wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.
W tym czasie przygotuj polewę w małym garnku. Umyj maliny i ugnieć je widelcem. Dodaj żelatynę i gotuj całość przez chwilę, nie dopuszczając do zagotowania. Ostudź i przełóż na wierzch sernika. Następnie włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin.
DD
Jak dobierać obciążenie treningowe? (FABRYKA SIŁY)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze