Co się stanie, gdy zamienisz cukier na sztuczne słodziki?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuPrzechodzÄ…c na dietÄ™, coraz częściej rezygnujemy ze sÅ‚odzenia cukrem ulubionej kawy czy herbaty. Zamiast tego kupujemy sztuczne sÅ‚odziki. WiÄ™kszość z nas uważa, że w ten sposób zredukujemy wagÄ™, oczyÅ›cimy organizm i pozbÄ™dziemy siÄ™ problemów skórnych.
Ten artykuł ma 2 strony:
Nadmiar cukru w organizmie łączy się nie tylko z nadwagą i otyłością, ale też ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy. Sprawia również, że czujemy się ospali i ociężali. Czy jednak zamienienie go na sztuczne słodziki to dobry wybór?
- SÅ‚odziki to nie tylko tabletki. SÄ… też skÅ‚adnikiem wielu artykułów spożywczych, m.in. produktów dietetycznych, sÅ‚odyczy, pÅ‚atków Å›niadaniowych, gum do żucia, napojów gazowanych, a nawet pieczywa i leków. Należy wiÄ™c dokÅ‚adnie czytać etykiety na produktach, aby sztucznych sÅ‚odzików w codziennym menu byÅ‚o jak najmniej — mówi dla WP fitness Agnieszka Bożek, dietetyczka i ekspertka Edukacji Å»ywieniowej.PL.
Zobacz też: Czy słodziki tuczą?
Chcemy więcej słodyczy!
Regularne spożywanie sztucznych słodzików sprawia, że nasz organizm zostaje wprowadzony w błąd. W jaki sposób? Gdy jesz coś słodkiego, w mózgu uwalnia się dopamina.
Sztuczne słodziki nie zawierają żadnych kalorii. Oszukujemy tylko nasze kubki smakowe. Organizm wie, że pomimo odczuwania słodkiego smaku, nie otrzymał żadnej energii z węglowodanów. W rezultacie mamy jeszcze większą ochotę na zjedzenie słodyczy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze