Fit deser czekoladowy - poznaj dietetyczne desery czekoladowe

Deser czekoladowy może być dietetyczny, wówczas powiemy o nim "fit deser czekoladowy". Do jego przygotowania wystarczy użyć zdrowych produktów: fasoli, kaszy jaglanej, gorzkiej czekolady lub awokado. Poniższe przepisy są dedykowane osobom na diecie odchudzającej, ale nie tylko - ich smakiem może delektować się każdy, kto lubi czekoladę. Jak przygotować zdrowy deser czekoladowy albo deser z gorzkiej czekolady? Zapraszamy!

Podziel się:

Dietetyczne desery czekoladowe — czekoladowe ciasto z fasoli

Ciasta, do których wypieku wykorzystuje się warzywa, nie są już novum. Ten czekoladowy deser z fasoli wpisuje się w nurt dietetycznych wypieków. Dodanie tego warzywa w miejsce mąki pszennej powoduje, że dostarcza on większych ilości białka, a mniejszych węglowodanów. Ograniczona zostaje liczba pustych kalorii.

To czekoladowe brownie powstaje z połączenia fasoli, banana z kakao i jogurtem naturalnym. Dodajemy jeszcze jaja, tłuszcz (masło klarowane) i spulchniacz (proszek do pieczenia). Niespodzianką dla kubków smakowych jest suszona żurawina.

Dietetyczne desery czekoladowe — shake czekoladowy

Gdy mamy zły humor, często sięgamy po czekoladopodobne łakocie. Na poprawę nastroju najlepiej przygotować shake czekoladowy, który jest zdrowszy od gotowych produktów, które nabędziemy w sklepie. To źródło: witamin (z grupy B i C) i składników mineralnych (wapnia, magnezu, cynku). Kolejną zaletą tego przepisu jest szybkość i prostota przygotowania.

Potrzebujemy jedynie 3 składników: 2% mleka, banana i gorzkiego kakao. Tuż po zmiksowaniu wszystkich produktów możemy przejść do etapu poprawiania humoru. Shake dostarcza około 250 kcal, ponad 2 gramy błonnika pokarmowego, 10 gramów białka, 42 gramów węglowodanów i 6 gramów tłuszczu.

Dietetyczne desery czekoladowe — czekoladowy budyń jaglany

Walory prozdrowotne i dietetyczne tego deseru to zasługa obecności kaszy jaglanej, zwanej królową kasz — ma pozytywny wpływ nie tylko na sylwetkę, zdrowie (odkwasza organizm), ale i na urodę. Jest polecana osobom z nietolerancją glutenu, bogata w witaminę B i E oraz krzem. Deser dostarcza m.in.: 45 gramów węglowodanów, 8,5 gramów białka i ponad 3 gramy błonnika pokarmowego.

Osoby, które lubią słodkie śniadania, mogą ten deser zjeść również o poranku w towarzystwie kawy — jest bardzo sycący. Oprócz jaglanki potrzebujemy: daktyli, prawdziwego kakao, banana, orzechów włoskich i żurawiny do posypania. Gotujemy kaszę, miksujemy z pozostałymi składnikami i gotowe!

Dietetyczne desery czekoladowe — krem czekoladowy

Do przygotowania tego przepisu (podobnie jak w przypadku budyniu) wykorzystujemy kaszę jaglaną. Ponadto potrzebujemy: awokado, banana, kakao, daktyli i orzechów. Autorka — Paulina Styś-Nowak — poleca wykorzystać ten deser jako zamiennik dla typowych kremów na bazie śmietany do przekładania ciast.

Krem czekoladowy dostarcza witamin z grupy B, C i E oraz składników mineralnych: potasu, magnezu i żelaza. Zawiera również błonnik pokarmowy (około 5 gramów). Jego wartość energetyczna wynosi 303 kcal. Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Dietetyczne desery czekoladowe — czekoladowy pudding z awokado

Choć połączenie czekolady z awokado wedle opinii wielu osób może zakończyć się kulinarną katastrofą, to autorka bloga Jadłonomia.com udowadnia, że tak nie jest. Efekt to słodki, kremowy i bardzo czekoladowy pudding.

Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie blendera i 4 składników: dojrzałego awokado, kakao, miodu i mleka roślinnego. Wszystkie produkty spożywcze wystarczy zmiksować, by po chwili móc cieszyć się smakiem tego dietetycznego i zdrowego deseru.

Dietetyczne desery czekoladowe — czekoladki z migdałami i pistacjami

Domowej produkcji czekoladki są zdrowe — pozbawione tłuszczów trans, szkodliwych dodatków i ogromnych ilości cukru. To idealny pomysł na prezent handmade dla bliskiej naszemu sercu osoby.

Bazę tego przepisu stanowi gorzka czekolada — najlepiej wybrać taką, która zawiera minimum 70% kakao. Wybór dodatków to kwestia indywidualna, uzależniona od naszych gustów. Paulina Styś-Nowak rekomenduje orzechy (pistacje, włoskie, nerkowca), suszone owoce i aromatyczne przyprawy: cynamon, kardamon i wanilię.

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Dlaczego nie możesz schudnąć? Dieta Cambridge - co to jest? Poznaj metodę z Anglii. Zasady, efekty, jadłospis Schudła 70 kilogramów w ciągu 3 lat. Metamorfoza Agnieszki Pniak Efekt plateau. Fakty Jak dopasować strój kąpielowy do sylwetki? Pokolenie a sposób odżywania Jak skutecznie zrezygnować ze słodyczy? Dlaczego warto jeść jogurty? Ziemniaki – jak wpływają na naszą figurę i zdrowie? Czysta zdrowa woda dzięki dzbankom filtrującymMATERIAŁ PROMOCYJNY Dynia na odchudzanie - wartości odżywcze dyni Jakie mięso dla sportowca? Podpowiadamy!

Popularne w tym tygodniu:

Nowa, szczuplejsza ty… z głową!MATERIAŁ PROMOCYJNY