Najmniej kaloryczne orzechy - jakie jeść na diecie? Najlepsze orzechy na odchudzanie
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 4 komentarzeOrzechy są bardzo kaloryczne, ale... odchudzają. Jak to możliwe? Orzechy zawierają zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe - składnik ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca i układu krążenia, ale również istotny w procesie odchudzania. Pomagają szybciej spalać tkankę tłuszczową i rozprawiają się z "oponką". Jakie są najmniej kaloryczne orzechy - jakie jeść na diecie?
Wiele razy słyszeliście pytania o kaloryczność orzechów. "Czy orzechy tuczą?" - to najczęściej zadawane. Okazuje się jednak, że mimo wysokiej kaloryczności orzechy wspomagają odchudzanie. Warto jeść orzechy na redukcji. A jakie orzechy na diecie spożywać najlepiej? Odpowiadamy!
Orzechy brazylijskie
Niepozorne orzechy są najlepszym naturalnym źródłem selenu na świecie! Wystarczy zjeść dwa orzechy brazylijskie, by zapewnić sobie dzienną dawkę tego minerału. Dlaczego jest ważny w czasie odchudzania? Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu szybciej gubimy kilogramy. Orzechy brazylijskie zawierają również magnez, cynk, potas oraz zdrowe kwasy tłuszczowe, co czyni je idealną przekąską dla osób na diecie.
Można jeść je solo – mają kremowy, lekko słodki smak. Świetnie smakują dodane do owsianki, jogurtu, sałatki. Nie zapominajmy, że są bardzo kaloryczne – dziennie nie powinniśmy jeść więcej niż 5–6 sztuk.
Orzechy włoskie
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornii wykazali, że osoby, które codziennie jedzą garść orzechów włoskich, szybciej i efektywniej chudną. Eksperyment medyczny wykazał, że kobietom, które włączyły ten produkt do menu udało się schudnąć, a przy tym poprawiły wyniki badań. Zaobserwowano u nich niższy poziom cholesterolu. To kolejny argument, aby przekonać się do orzechów. Mogą stanowić smaczny i zdrowy deser – wystarczy połączyć je z ulubionymi bakaliami i dodać trochę posiekanej gorzkiej czekolady.
Migdały
To jedne z najmniej kalorycznych orzechów – dziesięć sztuk ma tylko 78 kalorii. Zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu hamują głód i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Dostarczają witamin z grupy B, a także witaminy E i cynku. Migdały stanowią smaczną przekąskę – można zjeść je zamiast podwieczorku. Należy tylko pamiętać, żeby wybierać niesolone migdały.
Pistacje
Naukowcy wzięli pod lupę smaczne pistacje. Przez 12 tygodni uczestnicy badania byli na diecie niskokalorycznej i codziennie jako przekąskę jedli pistacje. Okazało się, że dzięki orzechom schudli i zmniejszyli swój wskaźnik BMI.
Nie ma wątpliwości, że pistacje pomagają schudnąć, a zwłaszcza pozbyć się tłuszczyku z okolicy talii. Warto włączyć je do diety również zw względów zdrowotnych – pomagają obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, a tym samym zadbać o zdrowie układu krążenia.
Orzechy ziemne
Chociaż może się wydawać, że jedzenie orzeszków ziemnych podczas odchudzania przyniesie odwrotne skutki, tak naprawdę jest zupełnie inaczej. Oczywiście, jeśli wybierzemy wersję najmniej przetworzoną – bez soli, karmelu i chrupiącej panierki. Orzechy ziemne zawierają białko i błonnik – składniki dodają energii oraz zmniejszają głód, a także ochotę na podjadanie. Słoik masła orzechowego to element niezbędny w kuchni każdej osoby na diecie. Można dodać je do owsianki, koktajlu proteinowego i jeść z owocami jako smaczną i satysfakcjonującą przekąskę.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze