Przyprawy na odchudzanie - jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 5 komentarzyDieta i sport pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy, ale jeżeli chcesz przyspieszyć ten proces, użyj przypraw, które wspomagają odchudzanie. Czy wiesz jakich? Oto przyprawy na odchudzanie.
Poniżej prezentujemy przyprawy wspomagające odchudzanie. Wybraliśmy sześć propozycji. Może z nich powstać fantastyczna mieszanka przypraw na odchudzanie.
Cynamon
Korzenny i rozgrzewający cynamon pobudza do pracy enzymy, które uczestniczą w metabolizmie węglowodanów. Poza tym reguluje on poziom glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby.
Eksperci radzą, by codziennie jeść ok. łyżeczkę cynamonu. Możesz nim posypywać muesli, owsiankę, owoce oraz dodawać go do kawy i herbaty. A może wypróbujesz aromatyczny napój odchudzający? Wystarczy 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę miodu rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i pić codziennie przed śniadaniem.
Pieprz czarny
To podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd używałaś go ostrożnie, teraz masz powód, by dosypywać więcej pieprzu do swoich potraw. Piperyna zawarta w tej przyprawie od lat znana jest jako remedium na problemy trawienne. Okazuje się jednak, że pomaga również spalać tłuszcz. Najlepiej używać świeżo zmielonego pieprzu i posypywać nim potrawy już po obróbce termicznej — dzięki temu, nie straci swoich właściwości, które giną w wysokiej temperaturze.
Kurkuma
Kurkuma to królowa wśród przypraw. Ma wiele korzyści dla zdrowia, ponieważ działa przeciwzapalnie i jest źródłem antyoksydantów. Pomaga spalać tłuszcz i redukuje ryzyko cukrzycy. To tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej, którą warto dodawać do potraw. Doskonale komponuje się z ryżem, warzywami i mięsem.
Kardamon
Jest to niezwykle aromatyczna przyprawa, która doda charakteru kawie czy herbacie. Zawartość olejków eterycznych w kardamonie pobudza system pokarmowy do wzmożonej pracy, dzięki czemu procesy trawienne przebiegają szybciej. Kardamon ułatwia również detoks, czyli odtruwa organizm i pomaga schudnąć.
Chili
Dodaj trochę ognia do diety i podkręć swój metabolizm! Ostra papryczka chili to źródło kapsaicyny, która pozwala na szybkie i skuteczne spalanie tłuszczu. Poza tym nawet mała szczypta chili potrafi dodać energii i poprawić samopoczucie. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, zacznij od bardzo małych ilości chili w daniach. Z czasem twoje kubki smakowe przyzwyczają się do ostrości, a ty będziesz mógł w pełni korzystać z odchudzających właściwości przyprawy.
Imbir
W imbirze również znajduje się kapsaicyna, która podnosi temperaturę ciała, przez co szybciej spalamy kalorie. Przyprawa ta wykorzystywana jest również w łagodzeniu dolegliwości trawiennych, ponieważ pobudza produkcję soków trawiennych. Warto dodawać ją do jedzenia w czasie diety, ponieważ sprawia, że czujemy się bardziej syci i nie mamy ochoty na dodatkowe przekąski i podjadanie.
Świeże zioła
Majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, mięta — świeże zioła nie tylko dodają smaku potrawom, ale również pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Majeranek zapobiega wzdęciom, lubczyk łagodzi zgagę, tymianek zwalcza ból brzucha, a mięta ułatwia trawienie. Świeże zioła dodają smaku i aromatu bez dodatkowych kalorii, dlatego powinny być podstawowym produktem w kuchni osoby odchudzającej się.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze