Jak pozbyć się toksyn z organizmu?

Brak ruchu i niewłaściwa dieta sprzyjają powstawaniu toksyn w organizmie. Świadczyć mogą o tym takie objawy jak: zmęczenie, problemy z koncentracją, osłabienie. „Zatruty” organizm częściej choruje. Jesteśmy bardziej podatni na zakażenia wirusowe i bakteryjne. Objawem nadmiaru toksyn są również problemy z cerą, trądzik, łamliwe paznokcie.

Produkty uboczne przemiany materii, które zalegają w organizmie, przyczyniają się także do próchnicy zębów i zapalenia zatok. Jak się pozbyć szkodliwych, nagromadzonych latami substancji? Okazuje się, że stare i sprawdzone metody są skuteczne. Pomoże owsianka, picie wody, jedzenie jabłek czy czosnek… Wszystkie produkty mamy w zasięgu ręki. Znajdziemy je w naszej kuchni. Poznajmy sposoby na naturalny detoks.
POZBĄDŹ SIĘ TOKSYN Z ORGANIZMU
Zdrowa owsianka
Pożywna i zdrowa owsianka pomoże usunąć toksyny z organizmu. Dlaczego? Dzięki błonnikowi, który reguluje pracę jelit i obniża także cholesterol. Błonnik zawarty w owsie to Beta-glukan. Zmniejsza ryzyko otyłości, wiąże substancje toksyczne i wspomaga ich wydalanie. Ponadto owsianka to źródło magnezu, żelaza, wapnia i fosforu.
Zobacz również: Poznaj zasady skutecznego detoksu
W swoim składzie ma także cynk, białko i witaminy z grupy B oraz witaminę E, zwaną witaminą młodości, gdyż opóźnia procesy starzenia. Z kolei magnez w niej zawarty poprawia pracę układu nerwowego. Spożywana rano, na śniadanie doda nam energii. Udowodniono, że płatki owsiane w codziennej diecie zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość.

Zobacz też: Mikstura oczyszczająca wątrobę
Zielona herbata
Dzięki wielu cennym substancjom zawartym w liściach zielona herbata doskonale usuwa z organizmu szkodliwe toksyny. Herbaciany napar zawiera polifenole, katechiny, silne antyoksydanty. W swoim składzie ma też garbniki, alkaloidy, aminokwasy czy witaminy (A, B, C, E) oraz wapń, potas, miedź, cynk i fluor.
Dzięki obecności antyoksydantów picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko raka, również skóry. Napar ten chroni bowiem przed poparzeniami słonecznymi. Polifenole w nim zawarte zmniejszają także ryzyko demencji. Wielkimi miłośnikami zielonej herbaty są Japończycy, którzy uważają, że kilka filiżanek dziennie przedłuża życie i dodaje zdrowia.

Zdrowe jabłka
Działają niczym szczotka, wymiatają z organizmu nadmiar zbędnych i szkodliwych toksyn. Dietetycy zalecają, by jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Błonnik w nim zawarty reguluje pracę jelit i chroni przed zaparciami. Naukowcy udowodnili, że dzięki błonnikowi zmniejsza się poziom cholesterolu i tym samym ryzyko miażdżycy czy zawału.
Wykazano, że jabłka chronią przed rakiem jelita grubego i okrężnicy. Te zdrowe owoce to kopalnia witamin, takich jak: A, E, K, B6 oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu. Są tanie, zdrowe, mają niski indeks glikemiczny, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć je do naszej codziennej diety.
Gorzki grejpfrut
Te gorzkie owoce poprawiają metabolizm, przyśpieszają przemianę materii i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki nim szybciej spalamy tłuszcze. Grejpfruty to bomba witaminowa. Czerwone mają najwięcej witaminy C.

Wystarczy zjeść jeden owoc, by zapewnić sobie dzienną dawkę tej cennej substancji. Przy okazji spożywamy 1/3 zalecanej dawki witaminy A. Owoc ten to także źródło potasu oraz likopenu i karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy. Zalecane są także diabetykom, ze względu na niski indeks glikemiczny.
Czosnek
Czosnek to nie tylko naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcję, ale i jeden z najsilniejszych środków detoksykacyjnych. Należy spożywać jeden ząbek dziennie, a na efekty nie będzie trzeba długo czekać. Czosnek pomaga w produkcji selenu i związków siarki, które są niezbędne w procesie oczyszczania.
Ponadto działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, zwalcza pasożyty. Po rozgnieceniu czosnku nie powinniśmy go od razu spożywać, należy odczekać kilka minut, by uwolniły się wszystkie cenne substancje. Czosnek zawiera witaminy z grupy B, A, potas, wapń, magnez, kobalt, chrom. To kopalnia aminokwasów i związków flawonoidowych. Warto wspomnieć, że przyśpiesza wydzielanie żółci i poprawia pracę jelit.

Zobacz też: 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu
Woda
Woda nie zawiera cukru i kalorii, jest naturalna i zdrowa. Regularnie pita, od 1,5 do 2 litrów dziennie, wypłukuje z organizmu uboczne produkty przemiany materii, odtruwa i odkwasza. Poprawia metabolizm i działa odchudzająco. Picie wody przed posiłkiem „oszukuje” głód. Dietetycy uważają, że m.in jej niedobór sprzyja otyłości. Jakie ma jeszcze właściwości? Nawilża i ujędrnia skórę, rozpuszcza pożywienie, reguluje temperaturę ciała, utrzymuje odpowiednie PH skóry, oczyszcza nerki.
Awokado
Zawarty w awokado glutation oczyszcza organizm z toksyn. Dzięki obecności kwasu oleinowego obniża cholesterol i chroni przed nowotworem prostaty i piersi. Zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Awokado jest najkaloryczniejszym z owoców, w 100 g mieści się 160 kcal. Owoc ten zawiera sporo witamin: C, E i A czyli silnych przeciwutleniaczy, a także witaminy z grupy B. Awokado to źródło cennej dla oczu luteiny i zeaksantyny.

Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze