Czosnek w diecie sportowca
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temu • 8 komentarzyChyba nikogo nie trzeba przekonywać, że czosnek jest skarbnicą zdrowia. Czy wiesz jednak, że do codziennego menu powinni go włączyć sportowcy?
Czosnek podnosi wydolność organizmu. Legenda głosi, że spożywali go robotnicy budujący piramidy w starożytnym Egipcie oraz rzymscy legioniści. A wszystko po to, by dodać sobie siły.
Czosnkowy doping
Badania nad tego rodzaju właściwościami czosnku przeprowadzili tureccy naukowcy. Zespół aktywnych fizycznie studentów podzielono na dwie grupy; jednej podawano sproszkowany czosnek, drugiej – placebo. Po terapii zbadano u młodych ludzi pułap tlenowy (VO2 max). Badanie to stanowi wskaźnik wydolności fizycznej, zwłaszcza wydolności tlenowej. Studenci którzy spożywali czosnek mieli lepsze wyniki od grupy kontrolnej. Naukowcy na łamach prestiżowego pisma Turkish Journal od Medical Sciences sugerowali zatem, że jest to wyraźny dowód na to, że czosnek zwiększa wydolność organizmu.
Wpływ składników zawartych w czosnku na zdrowie
Czosnek traktowany jest przez niektórych jak lek. I trudno się temu dziwić, obfituje on bowiem w wiele witamin (m.in. witaminę A, C, D, PP, witaminy z grupy B), nie brakuje mu również cennych pierwiastków (tj. magnez, potas, żelazo).
Czosnek jednak znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Pomaga w walce z pasożytami, doskonale radzi sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Spożywać się go powinno zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Czosnek to zatem nie tylko naturalny środek na wzmocnienie, ale też rodzaj dopingu, na który każdy może sobie pozwolić.
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze