Bataty na diecie - warzywo idealne dla sportowca
MAGDALENA PIETRAS • dawno temu • 5 komentarzySą słodkie, ale bardzo zdrowe. To doskonały pomysł na przekąskę dla sportowców. Coraz częściej można je kupić w supermarkecie, a nawet w warzywniaku. Mowa oczywiście o batatach. Dlaczego warto jeść bataty na diecie? Bataty a odchudzanie - jak to działa? Sprawdźmy.
Właściwości słodkich ziemniaków
Bataty to źródło węglowodanów. Dlatego warto je włączyć do jadłospisu w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego. W ich składzie znajduje się więcej cukrów prostych niż w zwykłych ziemniakach, co oznacza, że skutecznie przyśpieszą powrót do sił po intensywnym treningu.
Bataty w diecie, bataty kaloryczność
Słodkie ziemniaki są lekkostrawne i niskokaloryczne (ok. 80 kcal w 100 g). Są bogatym źródłem błonnika. Jeśli stosujesz dietę odchudzającą i starasz się systematycznie ćwiczyć, to zjedzenie od czasu do czasu batatów nie będzie grzechem przeciwko figurze.
To nie wszystko. W batatach znajdziemy potas, czyli pierwiastek, który odpowiada w naszym organizmie za utrzymanie równowagi elektrolitowej. Oprócz tego te niezwykłe ziemniaki są źródłem witaminy C, magnezu oraz beta-karotenu. Co to oznacza? Zjedzenie batatów chroni przed powstaniem stanów zapalnych. Wzmacnia też ściany naczyń krwionośnych.
Warto również wspomnieć, że słodkie ziemniaki wykazują działanie antynowotworowe. Dzięki obecności luteiny, wpływają korzystnie na zdrowie oczu, a zawarte w nich sterole roślinne obniżają poziom złego cholesterolu.
Jak wykorzystać bataty w kuchni?
Jeśli nie masz wiele czasu na przygotowanie posiłku, polecamy przygotowanie frytek z batatów — to idealne danie dla "zabieganych". Jest proste w przyrządzeniu i sycące.
Przygotuj:
- 2 średnie bataty,
- łyżkę oleju,
- przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka w proszku – lub inne, według uznania.
Wykonanie:
Bataty należy dokładnie wyszorować (po obraniu tracą część swoich właściwości) i pokroić w słupki (im cieńsze, tym frytki będą bardziej chrupiące). Następnie przełóż je do miski, polej olejem i wymieszaj z przyprawami. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 220 stopni, a potem wyłożyć frytki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bataty powinny pozostać w piekarniku ok. 15 minut. W czasie pieczenia, warto co chwilę na nie spoglądać, by się nie przypaliły.
I coś dla wielbicieli zup. Proponujmy krem ze słodkich ziemniaków. Oto przepis:
Przygotuj:
- 2 łyżki masła,
- 1 cebulkę i 1 większy ząbek czosnku,
- pół kilograma batatów,
- kilka plasterków marchewki i selera, mogą być też warzywa, które pozostały z rosołu,
- sól – mogą być też inne przyprawy, według uznania,
- 3,5 szklanki bulionu drobiowego.
Wykonanie:
Ziemniaki wyszoruj i pokrój w kostkę. W rondlu roztop masło i podsmaż cebulę aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dołóż bataty oraz pozostałe warzywa i smaż je przez kilka minut (jeśli mamy ugotowane warzywa, dodajemy je tuż przed blendowaniem). Dolej gorący bulion i gotuj wszystko przez ok. kwadrans (do miękkości składników). Przypraw, a następnie zblenduj i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. prażonymi ziarnami słonecznika lub świeżymi ziołami. Można również do zupy dodać jogurt naturalny lub mleko (ok. 150 ml), ale wtedy wykorzystujemy mniej bulionu.
W okresie jesienno-zimowym można dodać ok. 2 łyżki startego imbiru. Dzięki temu zupa doskonale rozgrzeje nasz organizm. Po takim posiłku trening na zewnątrz nie będzie nam straszny.
A co powiecie na deser z batatów – brownie ze słodkich ziemniaków. Przepis znajdziecie na naszym blogu.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze