Wegetarianizm. Jak przygotować wege obiad?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu"Wegetarianizm staje się alternatywą, która może nas uchronić przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Jak zatem przygotować wege obiad? Skąd brać wege przepisy? „Entuzjaści kuchni bezmięsnej już wiedzą, że kuchnia roślinna stwarza wprost nieograniczone możliwości łączenia smaków i wspaniałego kreowania potraw. Dopiero wkraczającym w świat wege śpieszę przypomnieć, że po wegetariańskich potrawach można długo odczuwać sytość, że sprzyjają one odzyskaniu szczupłej sylwetki oraz dobrej kondycji i samopoczucia" - pisze Renata Duczyńska-Surmacz w swojej książce "Wiosna Wege" i zaprasza nas do świata kuchni roślinnej. Mamy dla Was kilka przepisów od autorki!
Wege przepisy
Jak zrobić naleśniki wegetariańskie? Przepis podstawowy na naleśniki bezjajeczne (25 min, 20 naleśników)
Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki gazowanej wody mineralnej, 1 łyżka oliwy, sól. Ponadto: olej rzepakowy/kokosowy.
Przygotowanie: Wsypać mąkę do misy miksera. Stopniowo wlewać wodę, oliwę, miksując końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodać szczyptę soli. Rozgrzać tłuszcz na patelni i wlewać porcje ciasta, smażyć po 2 minuty z każdej strony lub do zrumienienia ciasta. Podawać z dowolnym nadzieniem.
Jak zrobić pierogi? Przepis na pierogi z bobem (czas przygotowania 50 min, 60 pierogów)
Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka oliwy, 1 szklanka ciepłej wody (lub więcej). Farsz: 500 g młodego bobu, 1 cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego/ kokosowego, sól, pieprz.
Przygotowanie farszu: Bób umyć i ugotować do miękkości w posolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, po czym dodać do bobu. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać farsz starannie.
Przygotowanie pierogów: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać oliwę oraz tyle letniej, przegotowanej wody, aby wyrobić dość elastyczne ciasto. Rozwałkować je i szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu i sklejać pierogi. Ugotować w posolonym wrzątku.
Jak zrobić jaglankę? Przepis na jaglankę z kalarepką i bobem (czas przygotowania 40 minut, 4–6 porcji)
Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 szklanka ryżu jaśminowego, 2 kalarepki, 150 g bobu świeżego/mrożonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 3 szklanki bulionu warzywnego, pół szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka posiekanego zielonego tymianku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Ponadto: olej kokosowy.
Przygotowanie: Kaszę zalać wrzątkiem, odstawić. Kalarepki obrać, pokroić w plastry. Bób i kalarepkę ugotować, wystudzić, bób obrać. Cebule i czosnek obrać, posiekać. W rondlu z grubym dnem rozpuścić olej, wymieszać. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać ryż, wymieszać. Wlać wino, gotować na małym ogniu do wchłonięcia płynu. Następnie dolać bulion i gotować na małym ogniu 20 minut, często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Zdjąć z kuchenki, doprawić. Kaszę osączyć. Dodać sok i skórkę cytrynową, bób, kalarepkę, kaszę i tymianek. Dusić ok. 5 minut. Wymieszać, przykryć. Odczekać, aż potrawa dojdzie.
Więcej wege przepisów także na Wielkanoc w książce "Wiosna Wege".
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze