Płatki jaglane – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Czym są płatki jaglane? Są produkowane ze zbóż, a dokładniej z rozgniecionych ziaren prosa. Chociaż nie mają żadnego charakterystycznego smaku, są chrupiące i bardzo uniwersalne. Płatki jaglane są coraz bardziej popularnym składnikiem posiłków nie tylko ze względu na dużą zawartość witamin czy minerałów, ale także na ich dużą możliwość zastosowań w różnych daniach i z różnymi produktami.

Danie z płatków jaglanych

Danie z płatków jaglanych (123rf)

Płatki jaglane – właściwości

Płatki jaglane, podobnie jak otręby czy kasza, są produktem, który korzystnie wpływa na organizm. Produkowane są z prosa, czyli zboża, które dostarcza organizmowi wielu cennych składników.

Dla przykładu płatki jaglane usprawniają pracę układu nerwowego, wzmacniają odporność całego organizmu, wpływają pozytywnie na koncentrację. Codzienne spożywanie płatków jaglanych likwiduje nie tylko chroniczne zmęczenie, ale także bezsenność.

Według dietetyków posiłki z płatków jaglanych korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, ponieważ usprawniają trawienie, niwelują zaparcia, a jest to związane z dużą zawartością błonnika.

Inne zalety płatków jaglanych to właściwości przeciwgrzybiczne, ale też moczopędne, co z kolei reguluje funkcjonowanie nerek. Produkt polecany jest kobietom, które chcą wzmocnić włosy i paznokcie oraz poprawić stan skóry.

Płatki jaglane – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze posiadają płatki jaglane? Przede wszystkim stanowią źródło witamin z grupy B, które są istotne, ponieważ ich zadaniem jest utrzymanie komórek w dobrej kondycji. Witamina B wpływa też na pracę układu nerwowego. Płatki jaglane to także bogactwo witaminy E, która hamuje procesy starzenia.

Płatki jaglane to również wapń, fosfor, potas, cynk, magnez i inne minerały, które organizują pracę narządów wewnętrznych. W płatkach jaglanych znajduje się lecytyna, która reguluje pracę mózgu, a w głównej mierze koncentrację, zdolność zapamiętywania. Substancja reguluje także poziom cholesterolu.

Co chrupać na diecie?

Płatki jaglane – zastosowanie

Coraz częściej płatki jaglane zastępują kanapki na śniadanie, są także zdrową przekąską pomiędzy posiłkami. Mogą być gotowane nie tylko na mleku, ale też na wodzie. Po ugotowaniu konsystencja płatków jaglanych przypomina budyń.

Warto także spróbować połączenia płatków jaglanych z jogurtem. Mogą być też dodane do startego jabłka i cynamonu.

Produkt można wykorzystać również jako chrupiącą panierkę do mięs — w ten sposób "odchudzimy" niektóre dania. Płatki jaglane są często wybierane przez sportowców, zwłaszcza po treningu, ponieważ dodane do np. jogurtu gwarantują uczucie sytości.

Ze względu na duże wartości odżywcze, płatki jaglane są zalecane przez dietetyków dla dzieci czy młodzieży. Ponieważ są twarde i chrupkie, niektóre z kobiet dodają płatki jaglane do maseczek kosmetycznych domowej roboty. Mogą być naturalnym scrubem do skóry twarzy.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal 3 napary oczyszczające nerki — z mniszka lekarskiego, ze skrzypu polnego, z pietruszki Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu 24 sygnały, które świadczą o tym, że pijesz za mało wody Fioletowy chleb - nowe super food Dlaczego nie należy jeść banana na śniadanie? Omlet z płatków owsianych

Popularne w tym tygodniu:

Oto co stanie się z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz pić siemię lniane Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Dietetyczny sernik – składniki, dietetyczne przepisy Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność FIT ciasteczka - bez mąki i cukru Koktajl, który wymiecie pasożyty z jelit. Prosty przepis Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Olej rzepakowy nową nadzieją w leczeniu otyłości Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach