Kasza - wartości odżywcze. Jaka jest wartość odżywcza kasz?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 3 komentarzeKasze są bardziej wartościowym pokarmem niż ziemniaki, makaron i ryż. Najwięcej składników odżywczych mają te grube, a drobne są polecane osobom na diecie odchudzającej. Czym wyróżniają się gatunki kaszy, takie jak: gryczana, kukurydziana, kuskus, jaglana, manna i jęczmienna? Kasza - wartości odżywcze, a także wszystkie najważniejsze informacje znajdziesz poniżej.
Gatunki kasz
Wyróżniamy następujące gatunki kasz:
- kasza gryczana, która powstaje z nasion gryki,
- kasza jaglana z prosa,
- kasza jęczmienna (w zależności od stopnia rozdrobnienia: pęczak, gruba, średnia, drobna i perłowa), która produkowana jest z nasion jęczmienia,
- kasza kukurydziana z kukurydzy,
- kasza kuskus z pszenicy twardej durum,
- kasza manna, która powstaje z nasion pszenicy.
Kasza gryczana
- należy do grona najzdrowszych kasz (najzdrowsza jest biała nieprażona),
- jest bogata w białko o wysokiej wartości odżywczej,
- zawiera kwas foliowy i antyoksydanty,
- dostarcza minerałów: magnezu, cynku, potasu i fosforu,
- nie zakwasza organizmu,
- nie zawiera glutenu.
- jest bogata w błonnik - 6 gramów w 100 gramach kaszy gryczanej.
Kasza jaglana — składniki odżywcze
- zawiera niewielkie ilości skrobi, ale dużo białka,
- wyróżnia się najwyższą zawartością witamin B1, B2, B6, minerałów: żelaza i miedzi oraz krzemionki,
- kasza jaglana nie zawiera glutenu.
Kasza jęczmienna
- źródło witaminy PP,
- bogata w rozpuszczalny błonnik,
- pęczak zawiera największe ilości witamin i minerałów spośród wszystkich rodzajów kaszy jęczmiennej, to źródło witaminy B1, B2, B6 i PP oraz potasu, magnezu, żelaza, selenu i miedzi.
Kasza manna
- wyróżnia się wysoką zawartością jodu,
- jest słabym źródłem błonnika,
- dostarcza minerałów (żelaza, magnezu, cynku, potasu, miedzi) i witamin (B1, B2, B6, PP),
- jest bogata w węglowodany – 77 gramów w 100 gramach ugotowanej kaszy manny, co niemal w zupełności pokrywa dzienne zapotrzebowanie na węglowodany,
- jest lekkostrawna.
Kasza kukurydziana
- jest źródłem witaminy E,
- zawiera dobre tłuszcze – nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kasza kuskus
- jest lekkostrawna i sycąca,
- jest dobrym źródłem białka i węglowodanów,
- zawiera mniejsze ilości błonnika w porównaniu z pozostałymi gatunkami kasz,
- zawiera niewielkie ilości witamin (B1, B2, B6 i PP) i minerałów (żelaza, magnezu, cynku, miedzi).
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze