Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Rodzaje i właściwości yerba mate Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli? "Żelazny" krem z natki pietruszki z mlekiem kokosowym Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Czy jesz za dużo cukru? Pudding chia (bez cukru, bez nabiału, bez jajek) Wielkanoc. Jak nie przytyć podczas świąt? Koktajle odchudzające - odchudzanie, przepisy Jak ograniczyć spożycie tłuszczów trans? Właściwości orzechów makadamia ODCINEK 3: W poszukiwaniu smaku i zdrowia z Trenerką Zdrowej Diety - KUCHNIA FRANCUSKA POLSKIM OKIEM WIDZIANA… BEZGLUTENOWE ZDROWE RACUSZKI