Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Brownie z batatem i rodzynkami Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Fioletowy chleb - nowe super food Omlet z płatków owsianych Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut Pieczone sajgonki wegetariańskie Proste kulki 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec?