Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Omlet w roli głównej :) Północ kontra Południe, czyli pojedynek diety śródziemnomorskiej i nordyckiej Odżywianie to podstawa! Właściwości wody z kaktusa. 6 powodów, dla których warto ją pić Kontrowersje na temat nabiału Gdzie możemy znaleźć białko? Nie musisz iść do pizzerii, przygotuj pizzę w domu. Podpowiadamy jak Dietetyczne święta Bożego Narodzenia – czy to możliwe? Postaw na przyprawy Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Jadłospis dzienny dla osób, które chcą „jeść czysto” Wartość odżywcza gazpacho