Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Najdziwniejsze trendy zdrowotne ostatnich lat Dlaczego warto jeść mięso z perliczki? Wyjaśniamy Pięć oznak przedawkowania kofeiny REGULAMIN KONKURSU Matcha i jej właściwości Cukrowy detoks. Czy można oczyść organizm w trzy dni? Zapytaliśmy dietetyka Dobre vs złe tłuszcze - które warto jeść, a których unikać? BURAK zrobi z Ciebie Supermena! Wyrzuć garnki i patelnie, czyli na czym polega dieta raw Zastąp napój gazowany wodą. A potem obserwuj jak zmienia się twoje ciało Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Co warto wiedzieć o sałatkach funkcjonalnych? Sprawdź!

Popularne w tym tygodniu:

Jedzenie dla zrównoważenia emocji? Tak, ale mądrze! Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?