Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dlaczego nie należy łączyć słodkich napojów i posiłków bogatych w białko? Obłędnie pyszne lody na mleku kokosowym Żołędzie - właściwości zdrowotne żołędzi. Kawa z żołędzi - właściwości Co Polacy wiedzą o białku? Konfitura z pigwy z imbirem Toksyny w organizmie - objawy. Nadmiar toksyn w organizmie - objawy Tłuste przekąski. Oto tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Matcha, czyli zielona herbata w proszku 5 fit przepisów na koktajle owocowe Wielkanoc. Jak nie przytyć podczas świąt? Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - ich rola i znaczenie w organizmie człowieka Odstawienie kawy - co może ci się przytrafić, gdy zrezygnujesz z picia kawy?