Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? Jogurtowe chmurki orzechowo-gruszkowe z cukinią 27 sposobów, aby twoja ulubiona pizza była zdrowsza Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Fit babka Kofeina a serce Korzystaj latem z dobrodziejstw brzoskwini! Wegański chlebek bananowy - bez mąki, jajek i mleka Zdrowe odżywianie 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania

Popularne w tym tygodniu:

Slow life - za co kochamy gotowanie w wersji slow? Kuchenka gazowa w kuchni – sprawdź, jaki przepis rekomendują profesjonalni kucharze i dlaczego gotują na gazie?