Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Naleśniki wszyskie dla mnie! Lekkostrawne i proste klopsiki drobiowe. Poranny koktajl oczyszczający. Przepis na oczyszczenie organizmu z toksyn Sezonowe warzywa i owoce Pieczone sajgonki wegetariańskie Na odbudowę energii najlepsza jest kawowa drzemka Kokosowy deser z kaszy jaglanej Pierniczki Fit Home Made Serki topione do kanapek. Sprawdziliśmy ich skład Woda z owocami na odchudzanie - co dodawać do wody, aby schudnąć? Zdrowa tarta owocowa Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

Popularne w tym tygodniu:

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanieMATERIAŁ SPONSOROWANY