Polska olimpijka schudła 14 kg. Pokazała zdjęcie

Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Ile białka potrzebuje nasz organizm? Obalamy mity Ananas - owoc, który odchudza Batony Anny Lewandowskiej kontra batony Ewy Chodakowskiej. Które są zdrowsze? KREM Z TOPINAMBURA Śmiertelna trucizna może czaić się w domowych przetworach CHLEB NA DROŻDŻACH CZY NA ZAKWASIE? Nie zapominaj o drugim śniadaniu dla swojego dziecka! Jak wzmocnić smak potraw bez soli? Dietetyk profesjonalny i rzetelny – z pewnością chcesz takiego znaleźć! Koronawirus sprzyja filozofii zero waste & handmade. Jak oszczędzać? Prawdopodobnie najzdrowsza mąka na świecie - mąka kokosowa Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje?

Popularne w tym tygodniu:

Dieta ketogeniczna - jakie pozwala osiągnąć efekty? Tygodniowy jadłospis i proste przepisy