Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Żywność koszerna - czym jest? Objawy, które mogą świadczyć o alergii na alkohol Czym jest zakwaszenie organizmu? Deser z płatków owsianych - przepisy na deser owsiany Liczenie kalorii w diecie, czyli błąd nowicjusza Koktajl z kapusty Ciasto z batatów z kremem kokosowym Jajka na diecie - czy na diecie można jeść jajka? Nawet trzeba! Sałatka z fasolką mung Ile cukru dziennie? W jakich ilościach powinniśmy spożywać cukier? Co znajdziesz w drinkach spalających tłuszcz? Kolacja na diecie - co na kolację na diecie? Dietetycy odpowiadają