Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Lucuma - niezwykły owoc i jego lecznicze właściwości Woda z owocami na odchudzanie - co dodawać do wody, aby schudnąć? Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging Nawodnienie organizmu. Jak prawidłowo nawodnić organizm? Więcej zdrowia na Wielkanoc Odchudzasz się? Twój mózg pożera sam siebie! Knedelki z ricotty nadziewane sliwkami Fasola - warzywo pełne białka Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki Jak prawidłowo się nawadniać? Ostatni posiłek jemy o 18… czyli o mitach w żywieniu Liczenie kalorii a odchudzanie. Czy liczenie kalorii w produktach ma sens?

Popularne w tym tygodniu:

Pyszne źródła magnezuMATERIAŁ PROMOCYJNY