Jęczmień - superziarno dla sportowców

Jęczmień dawniej był pożywieniem sportowców i gladiatorów. Dodawał energii i siły. W średniowiecznej Europie stał się produktem ubogich, dzisiaj jednak docenia się jego wartości odżywcze i przyjemny orzechowy aromat. W Polsce jęczmień najczęściej spożywa się w postaci kaszy jęczmiennej. Można ją dodawać do sałatek, dań mięsnych i zup. Doskonale rozgrzewa i syci. A przy tym jest bardzo zdrowa.

Właściwości jęczmienia

Właściwości jęczmienia (123RF)

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu Właściwości orzechów laskowych Domowa czekolada z malinami i porzeczkami Fit pancakes Oglądasz mecz? Zrezygnuj z menu typowego kibica! Zupa krem z groszku z miętą i octem balsamicznym Fit burger - wersja z wołowiną Serek homogenizowany - czy to zdrowa przekąska? Wartości odżywcze kasz Sery, których należy unikać To musisz mieć w kuchni Pistacje - odchudzające orzechy