Oryginalne przepisy na zdrową kolację
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 1 komentarzOdkąd mit mówiący o tym, że ostatni posiłek należy spożyć do godziny 18 został całkowicie obalony, zaczęliśmy poświęcać coraz więcej uwagi kolacjom. Lekka kolacja pozwoli ci odpocząć i zregenerować siły po całym dniu. Zwłaszcza jeśli regularnie uprawiasz sport lub chodzisz na siłownię, warto aby znalazły się w niej węglowodany złożone oraz białko. Idealnym rozwiązaniem będą pożywne sałatki.
Sałatka z ciecierzycy z oliwkami i suszonymi pomidorami
- mieszanka sałat: rukola, roszponka, sałata lodowa;
- 200 g ciecierzycy;
- 50 g czarnych oliwek;
- 10 suszonych pomidorów w oliwie;
- 1 pęczek świeżej bazylii;
- 1 pęczek natki pietruszki;
- 2 ząbki czosnku;
- 25 g kaparów z zalewy;
- 2 łyżki balsamico;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz.
Ciecierzycę zalać dużą ilością wody, moczyć przez noc. Następnego dnia odcedzić i wypłukać. Ponownie zalać wodą i około 2 godzin powoli gotować do miękkości pod przykryciem. Ciecierzyca nie może być twarda, ale musi być jędrna. Posolić pod sam koniec gotowania, aby nie stwardniała. Następnie odcedzić i wystudzić. Pomidory, oliwki i kapary odsączyć z zalew. Pomidory pokroić w drobną kostkę, oliwki w plastry. Czosnek drobno posiekać i dodać wraz z kaparami do ciecierzycy. Do octu balsamicznego dodać sól (według uznania) i starannie wymieszać. Następnie wlać oliwę i zn.w dokładnie wymieszać. Całość posypać posiekanymi listkami bazylii i natki pietruszki.
Sałatka z kuskusem, miętą i fetą
- 250 ml bulionu, najlepiej warzywnego;
- 100 g kuskusu;
- 150 g fety;
- 50 g czarnych oliwek drylowanych;
- 1 ogórek zielony;
- 1 papryka czerwona;
- 1 pomidor;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 pęczek dymki;
- pęczek natki pietruszki;
- 1 pęczek mięty;
- 50 g kaparów z zalewy;
- 1 limonka;
- 1 cytryna;
- oliwa z oliwek.
Kuskus zalać bulionem do połowy objętości kaszy. Przykryć, żeby kuskus wchłonął całość bulionu. Ogórka nie obierać ze skóry, odkroić jedynie miękki środek wraz z pestkami, resztę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i także pokroić w drobną kostkę. Zetrzeć skórkę z limonki. Wycisnąć sok z cytryny i limonki. Oliwki, czosnek, dymkę i natkę pietruszki drobno posiekać. Fetę pokroić w kostkę. Całość polać oliwą z oliwek. Połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając. Wlać sok z cytryny i limonki. Sałatkę można odstawić do lodówki na 60 minut. Posypać posiekaną miętą.
Sałatka z awokado, brzoskwiniami, indykiem i fetą
- 200 g mieszanki sałat (lodowa, roszponka, rukola) lub świeżego szpinaku;
- 1 cała brzoskwinia z puszki (w sezonie 2 świeże brzoskwinie ze skórką);
- awokado;
- 150–200 g indyka;
- 100 g fety;
- 50 ml octu winnego;
- 15 g miodu wielokwiatowego;
- 1 średnia cebula;
- 0,5 łyżeczki musztardy Dijon;
- 1 ząbek czosnku;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- sól, pieprz.
Zmiksować w blenderze ocet, miód, cebulę, musztardę i czosnek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie, ciągle miksując, powoli dolewać oliwę z oliwek. Mieszać do momentu, w którym wszystkie składniki się ze sobą połączą na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki. Taki sos można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce nie dłużej niż 1 tydzień. Do dużej miski włożyć mieszankę sałat. Pokroić w kostkę brzoskwinię oraz obrane ze skóry awokado. Dodać do mieszanki. Pokroić w kostkę indyka i usmażyć na oleju na złotawy kolor. Dodać do sałaty razem z pokrojoną w kostkę fetą. Wszystkie składniki wymieszać. Polać sosem według uznania.
Przepisy pochodzą z książki Małgorzaty Majewskiej „Przepis na bieganie”, Wydawnictwo Znak.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze