Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych przepisów na kolacje niskokaloryczne
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuOstatni posiłek dnia powinien być lekkostrawny. Zaspokoi głód, pomoże się odprężyć i zapewni dobry sen. Niskokaloryczna kolacja przygotowana ze zdrowych składników to ważny punkt jadłospisu osób na diecie odchudzającej. Co Ewa Chodakowska poleca jeść na 2-3 godziny przed snem? Może to być np. fit leczo na kolację. Oto 5 przepisów trenerki fitness.
Ten artykuł ma 2 strony:
Jajko sadzone z sałatą
Lista składników:
- jajko kurze,
- garść rukoli,
- ½ czerwonej papryki,
- 5 rzodkiewek,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 4 łyżki kopru ogrodowego,
- łyżeczka otrębów pszennych,
- szczypta pieprzu czarnego,
- ⅓ szklanki kefiru (2 proc. tłuszczu),
- 3 łyżeczki nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Smażymy jajko na patelni bez tłuszczu. Mieszamy rukolę, paprykę i rzodkiewkę, które wcześniej zostały pokrojone w cząstki. Polewamy sałatkę sosem koperkowym (żeby go przygotować, mieszamy kefir z koperkiem, oliwą i otrębami). Gotowe! Kolacja dostarcza 342 kcal.
Guacamole z suszonymi pomidorami
Lista składników:
- 2 suszone pomidory,
- ¾ awokado,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- szczypta białego pieprzu,
- łyżka otrębów owsianych,
- 2 łyżki kopru ogrodowego,
- kromka chleba żytniego razowego,
- łyżeczka pestek dyni.
Sposób przygotowania:
Ugniatamy awokado, mieszając je z sokiem z cytryny. Dodajemy otręby i pieprz. Namaczamy pomidory kilka godzin w wodzie (powinny być wiotkie). Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i łączymy z pastą z awokado. Tak przygotowane guacamole posypujemy posiekanym koperkiem i pestkami dyni. Jemy je z pieczywem. Kolacja dostarcza 323 kcal.
Zobacz też: Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów
Leczo z cieciorką i pomidorami
Lista składników:
- 140 gramów cieciorki w puszce (bez zalewy),
- łyżka oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- łyżka natki pietruszki,
- marchewka,
- 200 gramów czerwonych pomidorów,
- komosa ryżowa.
Sposób przygotowania:
Kroimy pomidory w cząstki. Dusimy je z dodatkiem wody, plastrów marchwi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę, oliwę i poszatkowaną natkę. Leczo zjadamy z ugotowaną komosą. Kolacja dostarcza 342 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze