Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuProfil Ewy Chodakowskiej to nie tylko źródło motywacji do ćwiczeń i przestrzegania zasad zdrowego odżywiania, ale i pomysłów na pyszne potrawy. Trenerka fitness regularnie publikuje przepisy na koktajle, desery czy główne posiłki. Tym razem podzieliła się z fanami recepturami na obiad - Chodakowska ma rozmaite pomysły na to danie. Przekonajcie się!
Ten artykuł ma 2 strony:
Burger mięsno-warzywny
Lista składników:
- 50 gramów mięsa z piersi indyka (bez skóry),
- ¼ czerwonej papryki,
- 50 gramów cukinii,
- 2 łyżki świeżej bazylii,
- bułka owsiana,
- białko jaja,
- szczypta czarnego pieprzu,
- pół cebuli,
- ⅓ awokado,
- łyżka oleju lnianego,
- pół pomidora,
- 3 gramy otrębów owsianych (łuska gryczana).
Sposób przygotowania:
Mieszamy mielone mięso z pokrojoną papryką, jajkiem i startą (odsączoną z nadmiaru wody) cukinią. Dodajemy łuskę. Przyprawiamy i formujemy burgera. Grillujemy. Rozgniatamy awokado z dodatkiem oleju. Na bułce układamy kolejno: plasterki warzyw, pastę, zieleninę i mięso. Przykrywamy drugą częścią bułki. Burger mięsno-warzywny dostarcza 537 kcal.
Zobacz też: Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów
Indyk z sałatką z selera i ananasa
Lista składników:
- 150 gramów mięsa z piersi indyka (bez skóry),
- 3 plastry ananasa,
- 120 gramów selera korzeniowego,
- łyżka nasion słonecznika,
- łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta bazylii suszonej,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 5 łyżek brązowego, długoziarnistego ryżu.
Sposób przygotowania:
Nacieramy mięso bazylią, pieprzem i olejem. Smażymy je na patelni grillowej. Ścieramy seler na tarce i mieszamy go ze słonecznikiem i plastrami ananasa. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Indyka i sałatkę jemy z ugotowanym ryżem. To danie obiadowe dostarcza 575 kcal.
Kurczak pieczony z fasolką i migdałami
Lista składników:
- 120 gramów mięsa z piersi kurczaka (bez skóry),
- pół woreczka brązowego ryżu,
- 200 gramów zielonej fasolki szparagowej,
- łyżka migdałów,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 2 szczypty suszonej bazylii,
- szczypta czarnego pieprzu i kurkumy.
Sposób przygotowania:
Nacieramy mięso przyprawami i 2 łyżeczkami oleju. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym. Ugotowaną fasolkę skrapiamy łyżeczką oleju i posypujemy płatkami migdałów. Danie podajemy z ugotowanym ryżem. Obiad dostarcza 544 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze