Lekkostrawny obiad bez mięsa - oto pomysły na zdrowy bezmięsny obiad

Jak przygotować lekkostrawny obiad bez mięsa? Obiady, które możemy ugotować bez dodatku mięsa, to m.in. zupy na bazie wywaru z warzyw. Inne opcje na fit obiad bez mięsa to risotto czy curry. Każda propozycja na obiad lekkostrawny bez mięsa dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, a także zapewnia uczucie sytości na długi czas. Oto siedem przepisów na dietetyczny obiad bez mięsa. obiad lekkostaweny bez mięa

Podziel się:

Risotto z groszkiem i tuńczykiem

Risotto niejedną ma postać, co udowadnia swoim przepisem Paulina Styś-Nowak, która proponuje połączyć ryż z groszkiem konserwowym i tuńczykiem z puszki w sosie własnym. Jest to przepis dla osób zapracowanych, gdyż przygotowanie tego dania zajmuje nie więcej niż 20 minut.

Porcja tej potrawy dostarcza około 350 kcal. Zawiera również błonnik pokarmowy (około 6 gramów). Pozostałe składniki odżywcze są obecne w następujących ilościach: białko ponad 17 gramów, węglowodany — niemal 65 gramów i tłuszcze — 5 gramów.

Makaron z grochu z oszukanym sosem bolognese

Makaron z grochu (wyprodukowany z wody źródlanej i mąki z grochu) to brat makaronu ryżowego, kukurydzianego i owsianego. Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym. To niskokaloryczne źródło wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, jodu i błonnika, a także witamin: A, K, C, E oraz z grupy B.

Składnikiem tej wariacji na temat sosu bolognese nie jest mięso, ale pomidory, pieczarki i szalotka, a także przyprawy. Na talerz wykładamy również liście rukoli, danie posypujemy pestkami dyni (z umiarem, gdyż są kaloryczne, choć zdrowe — bogate w witaminy i składniki mineralne, błonnik pokarmowy i jedno-, wielonienasycone kwasy tłuszczowe).

Pizza graham

Pizza na spodzie z mąki graham to zdrowy fast food. Do jego przygotowania potrzebujemy dodatkowo wody, tłuszczu, przypraw i drożdży. Jeżeli zrezygnujemy z dodatków typu boczek czy kiełbasa, obniżymy wartość kaloryczną dania. Zamiast żółtego sera wybierzmy mozzarellę.

Kawałek pizzy z dodatkami (szpinakiem, papryką, kukurydzą, pieczarkami) dostarcza 167 kcal i prawie 4 gramów błonnika. Wykorzystanie warzyw owocuje tym, że dostarczamy organizmowi cennych składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku, oraz witamin: z grupy B, A, D i PP.

Zupa z dyni i pieczonych pomidorów

Dynia to lekkostrawne warzywo o niskiej kaloryczności, które dostarcza błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Natomiast pomidory wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi i neutralizują wolne rodniki. Łącząc te dwa składniki, uzyskamy zdrową zupę-krem.

Dzięki dodatkowi rozgrzewających przypraw takich jak imbir i chili jest to idealna propozycja na zimowy obiad. Warto ją jeść na diecie odchudzającej. Dlaczego? Dynia odkwasza organizm, a to brak równowagi kwasowo-zasadowej stanowi często przyczynę problemów z wagą.

Wegańskie curry

Wegańskie curry to lekkie danie, które dostarcza ponad 11 gramów białka. Podstawę stanowi kalafior i ciecierzyca. Do jego przygotowania niezbędne będą też pomidory, cebula i przyprawy. Curry z kalafiora to źródło potasu, magnezu, żelaza i cynku.

Można je serwować z brązowym ryżem. Porcja tej potrawy (około 50 gramów) dostarcza 340 kcal i spore ilości błonnika (12 gramów). Oprócz białka jest cennym źródłem węglowodanów (68 gramów).

Zupa z suszonych pomidorów z fasolą i jarmużem

Propozycja Przemysława Ignaszewskiego to alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, którą przygotowujemy na bulionie drobiowym. W tym przypadku wykorzystujemy ten warzywny i suszone pomidory zamiast koncentratu. Dodatek fasoli zapewnia gęstą, kremową konsystencję.

W efekcie otrzymujemy zdrowy obiad, który zaspokaja głód na wiele godzin. Suszone pomidory są bogate w likopen (w 100 gramach zawierają około 100 mg, w świeżych warzywa — około 20 mg), wykazują właściwości antynowotworowe. Zawierają też szereg witamin: C, E, K, PP, z grupy B i potas. To idealny wybór w okresie zimowym, gdy chcemy dostarczyć organizmowi cennych składników, a dostęp do dobrej jakości pomidorów jest utrudniony.

Leczo z soczewicą i pieczarkami

Leczo z soczewicą to alternatywa dla jego tradycyjnej postaci z dodatkiem kiełbasy. Jest bardzo sycące, zaspokoi zatem głód na długie godziny. W skład tego warzywnego dania obiadowego wchodzą pieczarki, cukinia, papryka i pomidory.

Porcja leczo z soczewicą dostarcza 240 kcal. Danie jest bogate w witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), a także witaminę A, E oraz C. Dostarcza 13 gramów białka i 31 gramów węglowodanów. Jest źródłem 10 gramów błonnika pokarmowego.

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Picie alkoholu po treningu. Czy alkohol niweluje skutki treningu siłowego? REGULAMIN KONKURSU Truskawkowe smoothie Co się dzieje w twoim organizmie po wypiciu kawy? Wege burger z kotletem z buraków Colostrum - naturalne źródło odpornościMATERIAŁ PROMOCYJNY Odstawiłam kawę na tydzień. Oto, co się stało Co jeść przed treningiem, aby zwiększyć swoją efektywność? Czy mężczyźni mogą być uczuleni na własne nasienie? Wyjaśniamy Specjaliści ostrzegają: picie 2 puszek napojów gazowanych w tygodniu zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca oraz nadciśnienie Dieta wysokobiałkowa dla umięśnionej sylwetki? Niekoniecznie! Odchudzające przepisy: dwukolorowe smoothie z mango i jagód