Specjaliści ostrzegają: picie 2 puszek napojów gazowanych w tygodniu zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca oraz nadciśnienie

Najnowsze badania wykazały, że wypicie zaledwie 2 puszek słodkich, gazowanych napojów w ciągu tygodnia, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, nadciśnienie, udar oraz choroby serca. Naukowcy są przekonani, że bardzo wiele zgonów na świecie spowodowanych jest nadmiernym spożywaniem właśnie tych produktów.

Napoje gazowane

Napoje gazowane (123rf)

Po wypiciu jednej puszki (330 ml) znacząco podnosi się ciśnienie krwi. Ponadto zawiera ona około 39 gramów cukru, a to aż o 14 gramów więcej, niż cała dozwolona dzienna porcja. Wypicie więcej niż dwóch puszek w tygodniu, znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Naukowcy dowiedli, że osoby pijące regularnie słodkie napoje gazowane przez około 10 tygodni, mają obniżoną o blisko 17 proc. wrażliwość na insulinę.
Do tych wniosków doszli uczeni ze Stellenbosch University w Republice Południowej Afryki. Aż 36 badań naukowych dotyczących tego tematu, zostało przez nich zrecenzowanych i przedstawionych w formie zbiorczego raportu. Badania dotyczyły osób, które chętnie sięgają po gazowane napoje. Sprawdzano, jaki mają wpływ na ich organizmy.
Szef zespołu badawczego Prof Faadiel Essop powiedział: "Nasz raport pokazał, że regularne ich spożywanie, nawet w niedużych ilościach, prowadzi do pojawienia się zespołu metabolicznego, cukrzycy oraz nadciśnienia."

Co pić podczas odchudzania?

Nie jest tajemnicą, że słodkie, gazowane napoje są jednym z głównych powodów otyłości. Jak twierdzi prof. Essop, mimo tej wiedzy, spożycie tych napojów na całym świecie ciągle rośnie praktycznie w każdym przedziale wiekowym.
Naukowcy mają teraz więcej dowodów na to, że nawet niewielka tygodniowa porcja tych płynów, prowadzi do wzrostu ryzyka pojawienia się zespołu metabolicznego — czyli licznych czynników powodujących otyłość, cukrzycę, miażdżycę oraz choroby sercowo-naczyniowe.
Profesor Essop stwierdził także: "Wzrost spożycia cukru w społeczeństwach na całym świecie, głównie poprzez picie słodkich napojów gazowanych, jest jedną z najistotniejszych globalnych zmian w sferze odżywiania w ostatnich kilku dziesięcioleciach. Jest to powód bardzo wielu zgonów na świecie, gdyż prowadzą do chorób układu krążenia i serca."

"Nasze konkluzje jasno pokazują, że społeczeństwa wymagają edukacji, na temat zgubnych skutków picia słodkich napojów gazowanych" - dodał.
Raport z badań ukazał się w dzienniku naukowym, prowadzonym przez instytucję o nazwie "Endocrine Society". Jest to międzynarodowa organizacja medyczna, zrzeszająca specjalistów endokrynologów, założona w 1916.

Zobacz również: Toksyczne działanie napojów gazowanych

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Desery z płatków owsianych Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Sok z dyni – jesienny eliksir na wzmocnienie Herbata owsiana. Sposób przygotowania i właściwości Stres, przetrenowanie, a system odpornościowy. Pieczona ciecierzyca Jak schudnąć z brzucha - przyczyny wystającego brzucha, sposoby na płaski brzuch Czy można jeść pieczarki na surowo? Wyjaśniamy Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso? Serki topione do kanapek. Sprawdziliśmy ich skład Właściwości soku z natki pietruszki Oto 3 bardzo dobre powody, aby wybierać orzechy pekan Odkryto nowy smak – węglowodanowy. Przez niego mamy szerszy obwód talii Śniadanie, które poleca jeść lekarz z Harvardu. Tylko 3 składniki Odmiany śliwek i ich zastosowanie 4 pyszne przepisy na omlet owsiany. Bogactwo witaminy B i magnezu Dyniowa FIT tarta Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia? Oto co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść jabłko Owoc kaki (persymona). Dlaczego warto go jeść?

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje