Odchudzone fast-foody
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temu • 7 komentarzyFast-foody nie są zdrowe, a ponadto zazwyczaj to bomba kaloryczna. Szczególnie kiedy jesteśmy na diecie powinniśmy całkowicie wyeliminować je z menu, albo chociaż znacznie ograniczyć. Mamy też lepsze rozwiązanie: przygotujmy zdrowego fast fooda w wersji light, sami.
Kurczak w panierce w wersji fit
Myśl o chrupiących skrzydełkach bądź udkach z kurczaka potrafi zagiąć nawet najbardziej wytrwałą osobę na diecie. Ale zamiast mieć później wyrzuty sumienia, przygotujmy odchudzoną wersję tego produktu. Jak to zrobić? Kawałki kurczaka namocz w maślance, co sprawi, że będą miękkie, następnie odsącz je i posyp przyprawami.
Pamiętaj, aby przy wyborze dodatków zwrócić uwagę na to, czy mix przypraw nie zawiera glutaminianu sodu. Lepiej przygotować własną mieszankę na bazie słodkiej papryki, curry, pieprzu ziołowego, czosnku, imbiru i bazylii lub oregano.
Najpierw zamocz kurczaka w białku jajka, następnie obtocz w przygotowanej panierce i smaż na łyżce oleju rzepakowego na teflonie, bądź włóż na 20 min do rozgrzanego piekarnika.
Dietetyczna pizza
Zapraszasz znajomych do domu, wiesz, że z chęcią zjedliby pizzę, ale akurat jesteś na diecie? Zaskocz ich odchudzoną wersją tego dania. Wystarczy, że zrezygnujesz z mąki pszennej i spód wykonasz z tortilli, pełnoziarnistego ciasta, jak do calzone lub ciasta z otrąb, płatków owsianych, jajek, kefiru i proszku do pieczenia. Na wierzch ułóż chudą wołowinę, ricottę oraz grillowane warzywa.
Nietucząca lasagne
Lasagne to smaczne, ale ciężkie i dość kaloryczne danie. Dlatego zwykłe płaty makaronowe zastąp pełnoziarnistym makaronem, a farsz przygotuj z chudej wołowiny i sosu wykonanego z pomidorów z puszki, oregano, soli, pieprzu i czosnku. Całość udekoruj mozzarellą.
Hamburger fit
Hamburger w odchudzonej wersji w smaku niemal nie różni się od tego tradycyjnego, a nawet jest lepszy – kiedy raz go spróbujesz, to nie będziesz miał już ochoty na ociekającą tłuszczem kanapkę z budki. Po pierwsze zwykłą bułkę pszenną zastąp bułką razową z ziarnami. Przygotuj chudą mieloną wieprzowinę, wymieszaj ją ze szczyptą soli i większą ilością pieprz oraz drobno posiekaną cebulą i korniszonem.
Uformuj z tego okrągły, cienki kotlet. Upiecz w piekarniku z opcją grillowania bądź usmaż na patelni teflonowej. Kiedy kotlet będzie już gotowy, włóż go w bułkę wraz z liściem sałaty, cebulą i pomidorem. Jeśli lubisz sos czosnkowy, przygotuj go na bazie jogurtu naturalnego – wystarczy, że dodasz do niego utarty czosnek i suszoną bazylię.
Frytki z selera
Zamiast tłustych frytek z ziemniaka, przygotuj dietetyczne frytki z selera. Potrzebujesz tylko kilku składników, oprócz oczywiście głównego warzywa, będą to przyprawy: curry, bazylia, oregano, słodka papryka i sól. Obierz selera i pokrój go w słupki. Jeśli lubisz chrupiącą skórę, skrop je delikatnie oliwą, ale jeśli chcesz uniknąć każdej zbędnej kalorii, to pomiń ten etap.
Do miski wrzuć pokrojony seler i obsyp go przyprawami każdą sztukę. Odstaw do lodówki na godzinę, aby seler nasiąknął smakiem. Po tym czasie można już piec frytki: wyłóż blachę papierem i włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na 25–30 minut.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze