Substancje, których powinniśmy unikać po 30. roku życia
![](https://i.wpimg.pl/660x0/m.fitness.wp.pl/61579044-m-e60322d278df27141e70e.jpg)
Przede wszystkim chodzi o zmianę stylu życia. Po 30 roku życia metabolizm zaczyna zwalniać przez co nietrudno o dodatkowe kilogramy, które ciężko później zrzucić. Ponadto obniża się produkcja kolagenu, przez co skóra staje się wiotka. Niestety, to właśnie po 30 roku życia zwiększa się ryzyko wielu chorób – łatwiej wówczas o wrzody żołądka, wysokie ciśnienie, miażdżycę, atak serca czy udar. W menu trzydziestolatka powinny znaleźć się warzywa, owoce, chude ryby, drób i pieczywo pełnoziarniste. A czego powinniśmy unikać, aby po trzydziestce zachować dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę? CZYTAJ WIĘCEJ