Miesiąc bez alkoholu? Sprawdź, co będzie się działo w twoim organizmie

Czy trudno jest wytrzymać miesiąc bez alkoholu? Nawet jeżeli na co dzień stronimy od mocnych trunków, to przecież okazji do wypicia jest wiele. Lampka wina wieczorem na rozluźnienie po stresującym dniu, kilka kieliszków wódki z okazji urodzin znajomego w weekend, małe piwko podczas oglądania meczu. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, ile alkoholu wypijamy w ciągu miesiąca! A co by było, gdyby nagle całkowicie z niego zrezygnować?

Miesiąc bez alkoholu

Miesiąc bez alkoholu (123rf)

Czy Polacy naprawdę piją dużo alkoholu?

Według statystyk, na przeciętnego Polaka przypada rocznie 10 l czystego alkoholu. I chociaż stereotypy o Polakach głoszą, że do abstynentów nie należymy, to na tle państw europejskich wcale nie wypadamy tak najgorzej.

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia: jesteśmy dopiero w drugiej dziesiątce państw w Europie o najwyższym spożyciu alkoholu. Kto pije najwięcej? Według WHO są to młode, wykształcone i samotne kobiety do 35 r.ż.

Dlaczego pijemy? Przede wszystkim po to, aby się wyluzować i zrelaksować. Alkohol ułatwia i umacnia kontakty z ludźmi, sprawia, że stajemy się odważniejsi oraz przeżywamy odmienne stany psychiczne.
Ponadto znieczula, uśmierza przykre uczucia i pomaga oderwać się od problemów. Niestety, kiedy wytrzeźwiejemy, wracają one do nas jak bumerang.

Jak psychika reaguje na abstynencję?

Jakby nie było, niewielkie ilości alkoholu pozytywnie wpływają na zdrowie. Ale czy potrafimy zachować umiar w piciu? Naukowcy postanowili sprawdzić, co dzieje się w organizmie po miesięcznej abstynencji.

W Polsce miesiącem trzeźwości jest sierpień, ale np. w Wielkiej Brytanii takim bezalkoholowym okresem jest początek roku, zwyczaj nazywany „suchym styczniem”. Jest to doskonały moment dla naukowców, aby przeprowadzić badania nad wpływem alkoholu (a raczej jego braku) na ludzki organizm.

Jedno z takich badań zostało opisane na łamach pisma psychologicznego „Health Psychology”.
W badaniu uczestniczyło 857 dorosłych Brytyjczyków, którzy mieli za zadanie wypełnić kwestionariusze miesiąc oraz pół roku po zakończeniu „suchego stycznia”. 64 proc. badanych w ogóle nie piło alkoholu w wyznaczonym przez naukowców czasie.

Badanie wykazało, że po okresie abstynencji badani rzadziej sięgali po alkohol, a jeśli już zdarzało im się pić, to robili to ze znacznie większym umiarem niż przed okresem abstynencji.

Co ciekawe, w ogóle nie zaobserwowano „efektu odbicia”, a więc przypadku, w którym po okresie niepicia badany chciałby nadrobić czas bez alkoholu z nawiązką.

Jak ciało reaguje na abstynencję?

Podobny eksperyment postanowili zrobić dziennikarze z magazynu „New Scientist”. 14 osób przeprowadziło rutynowe badania, a następnie dziesięciu z nich przez pięć tygodni w ogóle nie piło alkoholu, a czterech spożywało go tak samo, jak robili to dotąd.
Po upływie założonego okresu abstynencji, dziennikarze wykonali badania ponownie. Jak przedstawiły się wyniki? U tych osób, które nadal piły alkohol nie odnotowano żadnych zmian. Natomiast u panów, którzy przez ponad miesiąc nie pili alkoholu, zawartość tłuszczu w wątrobie zmniejszyła się o 12–15 proc.!

Zobacz również: Jak alkohol wpływa na zdrowie?

Ale to nie wszystko. U tymczasowych abstynentów poziom glukozy we krwi spadł o 16 proc, cholesterol obniżył się o 5 proc., a ponadto badani schudli średnio o 1,5 kg.

Oprócz efektów fizycznych, dziennikarze zauważyli, że poprawiła się u nich pamięć i zdolność koncentracji, a także lepiej śpią. Jedyne negatywne skutki niepicia zdaniem osób badanych, dotyczyły kontaktów społecznych.
Jak widzimy, detoks przyda się każdemu. Wystarczy miesiąc abstynencji, aby poprawić swoje wyniki badań i cieszyć się lepszym zdrowiem.

Więcej na temat alkoholu w diecie sportowca


Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Mity żywieniowe, w które wierzą nawet dietetycy Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu W końcówce banana kryją się pasożyty? (WIDEO) 5 najgorszych produktów, które możesz zjeść w KFC Eliksir z czarnego bzu na przeziębienie Sałatka dla zdrowej tarczycy Jesienna tarta z dyni i tofu Kawa z jajkiem. Jak ją przygotować? Czy wiesz, co kupujesz? Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Sernik borówkowo-karmelowy. Nie zawiera glutenu i ma zaledwie 330 kcal Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą (WIDEO) Sekret młodości: produkty, które korzystnie wpływają na wiek metaboliczny Właściwości orzechów nerkowca Produkty, których nie należy odgrzewać Ekspert: lepiej pić wodę gotowaną jeden raz

Popularne w tym tygodniu:

Oto co stanie się z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz pić siemię lniane Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Koktajl, który wymiecie pasożyty z jelit. Prosty przepis 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach Właściwości zdrowotne żołędzi. Znasz je wszystkie?