Bataty a ziemniaki - co jest zdrowsze? Czy bataty są fit?
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temuKiedy Jan III Sobieski podarował ziemniaki Marysieńce jako ozdobę ogrodu, nikt pewnie nie przypuszczał, że staną się one podstawą wielu potraw i już od XIX wieku na stałe zagoszczą w polskiej kuchni. Być może tak samo będzie z batatami. Mimo że ich historia w Europie jest znacznie dłuższa niż ziemniaków (na Stary Kontynent sprowadził je w XV w. Krzysztof Kolumb) dopiero od niedawna goszczą na polskich stołach.
Ten artykuł ma 6 stron:
Bataty czy ziemniaki. Czy bataty są zdrowe?
Postanowiliśmy porównać, który ziemniak jest zdrowszy. Oba rodzaje zawierają silne przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami — bataty przeciwdziałają nowotworowi okrężnicy, a zwykłe ziemniaki zmniejszają ryzyko raka żołądka aż o jedną trzecią. Bataty — mimo że to słodkie ziemniaki — polecane są cukrzykom, z kolei wywar ze zwykłych ziemniaków usuwa kamienie nerkowe i żółciowe. Czy wiesz, jakie jeszcze właściwości zdrowotne wykazują te warzywa?
Bataty wartości odżywcze. Bataty vs zwykłe ziemniaki
Spór o to, co jest zdrowsze: słodkie czy zwykłe ziemniaki, jest trudny do rozstrzygnięcia. Oba gatunki są zdrowe, ale nie dla każdego. Dlaczego? Spróbujmy na początku ustalić ich wartość odżywczą.
Zarówno w batatach, jak i zwykłych ziemniakach nie ma tłuszczu.
W 100 g batatów znajduje się 1,6 g białka, natomiast w zwykłych ziemniakach – 2 g. Pierwszą dostrzegalną różnicą jest poziom węglowodanów – 100 g słodkich ziemniaków to 20 g węglowodanów, podczas gdy w zwykłych jest ich 16–18 g. Te drugie powszechnie uważane są za tuczące, dlatego wiele osób rezygnuje z nich na diecie. Tymczasem to mit. Same ziemniaki nie tuczą, jednak w połączeniu z różnymi dodatkami rzeczywiście mogą tworzyć bombę kaloryczną.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze