Bataty a ziemniaki - co jest zdrowsze? Czy bataty są fit?
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temuKiedy Jan III Sobieski podarował ziemniaki Marysieńce jako ozdobę ogrodu, nikt pewnie nie przypuszczał, że staną się one podstawą wielu potraw i już od XIX wieku na stałe zagoszczą w polskiej kuchni. Być może tak samo będzie z batatami. Mimo że ich historia w Europie jest znacznie dłuższa niż ziemniaków (na Stary Kontynent sprowadził je w XV w. Krzysztof Kolumb) dopiero od niedawna goszczą na polskich stołach.
Ten artykuł ma 6 stron:
Witaminy i składniki mineralne w ziemniakach
Pod względem witamin i składników mineralnych słodkie i zwykłe ziemniaki zbytnio się nie różnią. Odnajdziemy w nich dobrą dla naszego wzroku witaminę A, wzmacniające system nerwowy witaminy z grupy B (wit. B1, B2, B6, w batatach występuje dodatkowo kwas pantotenowy – wit. B5).
Ponadto ziemniaki zawierają witaminy C, E, K i PP. W tych zwykłych znajduje się także witamina D, która przeciwdziała stwardnieniu rozsianemu. To także bogactwo składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, manganu, cynku, żelaza, sodu i selenu. Rośliny te to dobre źródło błonnika, który poprawia trawienie i przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze