Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temu • 5 komentarzyNa zewnątrz robi się coraz cieplej. Nic więc dziwnego, że tracimy ochotę na kaloryczne dania, zwłaszcza, że przed oczami stoi nam wizja wystąpienia w bikini na plaży. Przedstawiamy inspirujące przepisy na wiosenne bomby witaminowe. Pora przywitać wiosnę także na swoim talerzu!
Uwielbiamy wiosnę za piękną pogodę, ale także za bogactwo nowalijek. Ale jest to także czas kiedy mamy nieco osłabioną odporność, a dodatkowo chętnie wówczas podejmujemy dietę, która ma przygotować nasze ciało na lato. Pełne witamin świeże owoce i warzywa, zdrowe tłuszcze i odżywcze białko, to coś, czego teraz potrzebujesz.
Sałata z figami i kurczakiem
- pół sałaty lodowej;
- pierś z kurczaka;
- 4 figi;
- 200 g sera feta (lub koziego);
- garść orzechów nerkowca;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- łyżka sosu sojowego;
- cytryna;
- przyprawy do smaku: sól pieprz, korzeń imbiru.
Umyj i osusz pierś z kurczaka i pokrój ją w paseczki. Natrzyj sosem sojowym, dodaj przyprawy i odstaw na 20 minut. W tym czasie możesz pokroić sałatę i przygotować sos na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Kiedy kurczak przesiąknie już przyprawami, usmaż go na grillowej patelni, a gdy przestygnie dodaj do sałaty. Pokrój figi na ćwiartki, a ser feta w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszaj posypując prażonymi orzechami i polewając sosem.
Sałatka z kiełkami i serem fetą
- czerwona i żółta papryka;
- zielony ogórek;
- 100 g sera feta;
- pół opakowania kiełków rzodkiewki, brokuła lub lucerny (25 g);
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- łyżeczka octu jabłkowego;
- łyżka wody;
- sól morska, pieprz, bazylia, oregano.
Pokrój warzywa w kostkę i wymieszaj z kiełkami. Przygotuj sos z oliwy, octu, wody i przypraw (pamiętaj, by dodać je na samym końcu, po wymieszaniu oliwy z octem i wodą). Polej sosem warzywa i wymieszaj delikatnie dodając ser feta.
Sałatka z łososiem i ogórkiem
- opakowanie mieszanki sałat;
- 40 dag wędzonego łososia;
- zielony ogórek;
- 1/3 pęczku koperku;
- cytryna;
- 6 łyżeczek oliwy z oliwek;
- zioła do smaku, sól pieprz.
Umytego ogórka pokrój wraz ze skórką w ukośne plastry. Wyłóż na półmisek sałatę, dodaj ogórka i sos, który przygotujesz z oliwy z oliwek, przypraw i łyżki soku z cytryny. Zwiń w ruloniki plastry z łososia i ułóż je na sałacie, całość posyp posiekanym koperkiem i delikatnie skrop sokiem z cytryny.
Tortilla z roszponką
- 4 gotowe tortille;
- opakowanie roszponki;
- czerwona i żółta papryka;
- pomidor;
- pęczek szczypiorku;
- pęczek koperku;
- 200 g żółtego sera;
- 400 ml jogurtu naturalnego;
- zioła do smaku np. bazylia, oregano.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć tortillę i podgrzej z obu stron. Pokrój paprykę w paski, pomidora na ćwiartki, a żółty ser w słupki. Ułóż na tortilli na przemian: paprykę, ser i roszponkę, następnie zwiń w rożek. Przygotuj dip: posiekaj szczypiorek i koperek i dokładnie wymieszaj je z jogurtem i przyprawami. Tortillę oblej sosem jogurtowym.
Sałatka z granatem i orzechami
- opakowanie mieszanki sałat;
- 2 owoce granatu;
- garść orzechów włoskich lub nerkowca;
- 200 g sera typu gorgonzola;
- 1 cm korzenia imbiru;
- 1 łyżeczka płynnego miodu.
Wyłóż sałatę na półmisek i dodaj do niej pokrojony w kostkę ser. Umyj owoce granatu, a następnie z jednego wydrąż pestki, które dodasz do sałaty, a z drugiego wyciśnij sok. Do soku dodaj starty korzeń imbiru i miód i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną sałatkę polej sosem i posyp prażonymi orzechami.
Smacznego!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze