Fit sałatka z makaronem - jak zrobić dietetyczne sałatki z makaronem pełnoziarnistym?
ANNA KOŁODZIEJCZYK • dawno temuSałatka z makaronem króluje na naszych stołach przy najróżniejszych okazjach. Jej kaloryczne składniki nie sprzyjają jednak zachowaniu smukłej sylwetki. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z tego przysmaku. Podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzić sałatki odchudzające z makaronem. Oto fit sałatka z makaronem!
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym — postaw na pełnoziarnisty makaron
Wykorzystanie pełnoziarnistego makaronu to doskonały sposób, by odchudzić swoje menu. Niska zawartość kalorii to nie jedyny atut tego produktu — pełne ziarna dostarczają naszemu organizmowi cennego błonnika, który usprawnia zachodzące w naszym organizmie procesy trawienne, usprawnia perystaltykę jelit i przyspiesza efekty odchudzania. Nie oznacza to oczywiście, że możemy jeść zawierające go przysmaki bez ograniczeń. Serwowanie zdrowych, jednak zbyt dużych porcji posiłków nie wpłynie pozytywnie ani na naszą sylwetkę, ani na samopoczucie.
Makaron sam w sobie nie jest tuczący, a wręcz przeciwnie — 100 g (szklanka) ugotowanego makaronu ma jedynie 110 kcal. To sosy i dodatki powodują, że kaloryczność potraw z makaronem zwiększa się wielokrotnie. Unikajmy tłustych sosów i śmietany. Zamiast tego dodajmy do makaronu warzywa, zioła i ewentualnie chude mięso. W ten sposób powstanie zdrowa sałatka z makaronem.
Dodaj odpowiednie warzywa
Obniżenie kaloryczności sałatki poprzez wykorzystanie zdrowego makaronu to nie wszystko, co możemy zrobić, aby przygotować posiłek, który nie zagraża naszej sylwetce. Nieodzownym składnikiem dietetycznej sałatki są oczywiście warzywa, które za sprawą zawartych w nich składników pozytywnie wpłyną na masę mięśniową. Bez ograniczeń możemy dodawać oliwki, paprykę, marchew, brokuły, pomidory, kalafior czy ogórki. Po połączeniu z pysznym makaronem przekonają się do nich nawet najbardziej zatwardziali wrogowie wszystkiego, co zielone.
Zobacz też: Makaron bez kalorii?
Przypraw ziołami
Dietetyczne sałatki z makaronem muszą być smakowite. Jak wzbogacić smak sałatki, nie zwiększając jednocześnie liczby zawartych w niej kalorii? To proste! Wystarczy wykorzystać zioła, za sprawą których nawet najprostsza potrawa może stać się niezwykle smaczna i aromatyczna. Z makaronem idealnie komponuje się świeża natka pietruszki, bazylia i mięta. Zawierają one spore ilości witamin i minerałów, dzięki czemu danie będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Uważaj na wysokokaloryczne dodatki
Chociaż wydaje się, że sałatka makaronowa bez kukurydzy, fasoli czy żółtego sera to nie to samo, dwa razy zastanówmy się, zanim te tuczące składniki zajmą czołowe miejsce w naszym przepisie. Nie musimy całkowicie z nich rezygnować. Wystarczy po prostu dodać ich mniej niż zazwyczaj – starczą dwie łyżki na porcję.
Zobacz też: Przepis na majonez z serka wiejskiego
Wybierz właściwy dressing
Aby wysiłek włożony w przygotowanie zdrowej sałatki makaronowej nie poszedł na marne, warto zrezygnować z tuczącego majonezu i śmietany. Zamiast nich użyjmy np. niskotłuszczowego jogurtu lub sosu winegret. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnych kalorii, a przy okazji nie stłumimy smaku ziół i warzyw. Jeżeli zależy nam, aby jedynie delikatnie podkreślić ich smak, dodajmy 2 łyżeczki dressingu na porcję.
Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie tłuszcze są dla nas szkodliwe. Dodatek oliwy z oliwek, oleju lnianego czy oleju z orzechów sprawi, że sałatka stanie się bardzo dobrym źródłem NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze