Dlaczego warto jeść makaron na diecie odchudzającej?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 2 komentarzeWbrew powszechnie krążącej opinii makaron nie jest pokarmem tuczącym i kalorycznym. Za przyrost masy ciała, spowodowany jedzeniem dań makaronowych, są odpowiedzialne dodatki: sosy, mięso i sery. Makaron to źródło błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych. Stanowi także podstawowy składnik diety makaronowej. Poniżej dowiesz się, dlaczego warto jeść makaron na diecie odchudzającej.
Makaron na odchudzanie
Wiele osób uważa, że to zdanie jest nieprawdziwe. Gdy starają się zrzucić kilka kilogramów, sądzą, że muszą odmawiać sobie tego przysmaku. Nic bardziej mylnego.
Węglowodany wcale nie są takie złe dla naszego organizmu. Amerykańscy eksperci jasno mówią, że można korzystać ze smaków makaronu i utrzymać smukłą sylwetkę.
Jaki makaron na diecie odchudzającej?
Polecamy makaron wyprodukowany z mąki razowej lub pszenicy durum. Ważny jest także sposób jego przyrządzenia. Zdaniem ekspertów, najlepszy makaron to ugotowany al dente.
Jeśli natomiast zastanawiacie się, jaki makaron ma najmniej kalorii, odpowiadamy. Otóż najmniej kaloryczny jest makaron shirataki, produkowany z rośliny konjac (dostępnej w Indonezji czy w Chinach). 100 g tego makaronu to zaledwie… 6,4 kcal. W Polsce możesz go kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze